Energirådgivernes bedste tip: Sådan sparer du energi i sommerferien.

Skrevet af Ole Theibel Dahl - 05 juli, 2022

header-picture

Det er ikke kun dig selv, der måske sænker energiniveaet i sommerferien – det er også tid for virksomheden at spare energi. I sommerferien lukker mange virksomheder helt eller delvist ned for administration og produktion, og det er en god anledning til at spare på alt unødvendig energi. Vi har bedt vores rådgivningsafdeling om at komme med deres bedste ferie-energispare-tips.

Tjek disse 8 ting

Vores bedste bud på spareråd til sommerferie nedlukning må være følgende:

  • sikre at ventilationsanlæg lukker ned i hele ferien
  • stoppe trykluftkompressor i hele ferien, da der vil altid være lækager på et trykluftsystem
  • lukke ned for varmesystemet, inkl. varmt brugsvand, hvis det er muligt, i forhold til dannelse af Legionella bakterier (nogle varmtvandsløsninger har programmer til afhjælpning af dette)
  • lukke ned for produktionsudstyr
  • sikre at alt lys er slukket
  • slukke for PC’ere og skærme
  • slukke kaffeautomater og vandkølere (husk at rense dem efter ferien)
  • lukke ned for køleanlæg.

4 gode råd til sommerferie i produktionen

  • Fjernvarme-nedlukning – sådan nedsætter du varmetab på fjernvarmen i ferien
    Ved manuelt at lukke for varmeanlægget, kombineret med nedlukning af cirkulationspumpen til ventilationsanlæg, kan du reducere varmetab i rørføringerne og varmeflade, da varmen ikke cirkulerer unødigt. Den forbedrede afkøling kan i visse tilfælde betyde, at du modtager en positiv motivationstarif.
  • Rens af solceller – øget solproduktion
    Overvej en omgang vedligehold af dine solceller inden sommerferielukning. Det kan medvirke til, at elproduktionen over sommerperioden forøges og på den måde, vil sommeren forhåbentlig resultere i et større salg af overskudsstrøm til nettet.
  • Optimering af energistyring – opdatering af periode
    For bedst muligt at reducere forbruget over sommerferielukning, er det nødvendigt at opdatere evt. styringer i produktionen. Opdater de ellers fastsatte tidsure og indlæg en nedlukning, så der ikke køres tomgangsdrift sommeren over.
  • Sænkning af forbrug på kritisk udstyr – kør minimumsdrift
    Undersøg muligheden for at sænke forbruget på kritisk udstyr i jeres produktion. Der er enkelte enheder, som du ikke kan slukke, men tjek om det er muligt at nedbringe forbruget på disse. Fx hvis der skal holdes et minimumstryk i en robotcelle, vil det være fordelagtigt kun at køre den nødvendige trykmængde og ikke mere.

Udnyt chancen til (energibesparende) eftersyn

Det åbenlyse er selvfølgelig at sørge for at lukke for alt, som der kan lukkes for fx:
  • lys
  • trykluft
  • ventilation
  • klimaanlæg

Vær opmærksom på, at elforbrug styret af uge-ur ikke nødvendigvis tager højde for ferie.

  • Overvej om sommerlukning af produktionen, er en anledning til at få foretaget en lækagesøgning af trykluft. Mulighederne for at lytte sig frem til utætheder er alt andet nemmere uden anden støj.
  • Er der flere køle-/frostrum i drift hen over en sommerlukning, kan du overveje, om du kan samle varerne i enkelte rum og slukke resterende. Det kan også give mulighed for en komplet afisning.
  • Sørg for at foretage eftersyn på køleanlæg. Det mindsker risikoen for nedbrud, og energiforbruget nedsættes, når kondensatorer/gaskølere renses, og anlægget lettere kommer af med varmen.

Sådan får du overblik

Log i ugen op til ferien på eloverblik.dk og se, hvad virksomhedens elforbrug var i sidste ferie. Se efter om der i denne periode tegner sig et mønster af, at forbruget stiger på udvalgte tidspunkter.

Stiger forbruget eksempelvis kl. 7, tyder det på, at der i sidste ferie ikke var blevet slukket for alle forbrugere. Gå de mulige forbrugere igennem som starter på dette tidspunkt og sørg for, at de er slukket.

Noter hvad du har gjort anderledes og følg op på elforbruget efter ferien – eller inden den næste.

Det samme kan du med fordel gøre med varme, hvis din virksomhed har time- eller dagsværdier via fjernvarme- eller gasselskabet (men det er formentlig mere relevant til juleferien).   

Husk også energien i hjemmet

Mange af de råd vi giver jer her, kan I også bruge derhjemme. Sluk for alle de ”røde dioder” – tv, køkken og it-udstyr – og sluk for varmen. Mange el- og varmekunder kan efterhånden logge ind på deres forsyningsselskaber og se deres forbrug, og det er interessant at se, hvor meget strøm og varme du bruger – også når du ikke er hjemme.

Og så er sommertiden måske den tid, hvor du skal lade bilen stå. De små køreture er forholdsvis dyre og koster meget energi. Skal du ud at småhandle i nabolaget, så nyd det gode vejr på gåben eller tag cyklen.

Og når du kommer tilbage fra ferien…

Selvom de fleste af os efterhånden er ved at tænke på at holde en dejlig sommerferie med sol og varme, så er vores råd, at I allerede nu begynder at tænke på den kommende fyringssæson.

I den forbindelse er vores bedste råd, at I som virksomhed tager stilling til hvilke energikilder, I ønsker at være afhængige af og hvordan I reducerer forbruget af fx naturgas.

Overvejer du at skifte til varmepumper, så kan du læse mere om valgmulighederne her.

Vores rådgivningsafdeling står klar til at hjælpe dig – også med mulighederne for at søge tilskud.

Sommer, sol og solceller…

Når du så går rundt og nyder solskinnet, er der ikke langt til tanken om den enorme energi, der er i solen. Har din virksomhed sit primære elforbrug kl. 6-18, er solceller måske en løsning for jer, hvis I ønsker at spare penge og satse på vedvarende energi. Med de nuværende elpriser er solcelleanlæg blevet en rentabel investering med en relativ kort tilbagebetalingstid, og et solcelleanlæg kombineret med en varmepumpe kan være et super alternativ for mange virksomheder.

Læs mere om overvejelserne omkring solceller

Vil du vide mere om solenergi, så står vi klar til at hjælpe dig videre.

Rigtig god sommer!

Emner: Grøn strøm, Energibesparelser

Seneste blogindlæg:

Rådgivernyt uge 17 - Nye regler for Energisyn – er din virksomhed omfattet?

read more

KLIMAskov 2024

read more

Markedsrapport uge 14 2024

read more

A CLEAR AND BOLD HEADER