Elprisen 2018 - vil den stige eller falde?.

avatar

Skrevet af Jens Brøgger - 04 januar, 2018

header-picture

Elmarkedet er i lighed med alle andre finansielle markeder spændende at gætte udviklingen på, men ligeledes svært at ramme nøjagtigt på i sine forudsigelser. Ikke destomindre kommer jeg her med et bud på fremtiden.

Læs vores seneste indlæg om 2018 elprisen og den voldsomme stigning henover sommeren.

Hold øje med tendenserne

Da jeg startede i Scanenergi for 11 år siden, var jeg overbevist om, at jeg efter få måneder kunne gennemskue fremtiden for elpriserne. Ikke mange måneder senere måtte jeg dog opgive, og har siden fundet ro i, at elmarkedet ikke nødvendigvis handler om at ”vinde” men for mange om at undgå at ”tabe”.

Vil man være lidt forudseende, handler det derfor mere om at være opmærksom på de tendenser, der er i elmarkedet - og mange andre finansielle markeder - og kombinere det med ens eget og/eller virksomhedens behov for sikkerhed, samt ønske om længde på aftaler.

Det kan sammenlignes med boligmarkedet; vil man have sikkerhed i et fastforrentet lån, eller mener man, at der er mere at hente ved et flexlån? Igen, vi kan ikke forudse fremtiden, så det er din egen mavefornemmelse samt tendenserne i markedet, du skal tage med i overvejelserne.

Stigende priser på el

Nu har vi snakket en del om tendenser, men en ting er helt sikkert: vi har set en stigning i priserne over en længere periode. Efter at have set et fald på SPOTmarkedet fra 2008 og frem til april 2016, ligesom terminsmarkedets niveau er blevet reduceret med ca. 65%, har vi i 2017 oplevet stigende priser på både termins- og SPOTmarkedet.

Den realiserede SPOTpris er eks. i 2018 54 % dyrere ift. 2015. Det vil sige, at du betaler ca. 92.000,- mere for den samme vare, hvis din virksomhed bruger 1.000.000 kWh. årligt.

Terminsprisen har ligeledes været opadgående og ser ud til at fortsætte:

Terminspriser_JB-blogindlæg

Efterspørgsel på sikkerhed i elaftaler

Det seneste års udvikling har også haft sin effekt ude hos kunderne. Hos vores egne og nye kunder ser vi derfor en større efterspørgsel på mere sikkerhed omkring deres elaftaler. Før kurven knækkede var det især SPOTaftalerne, der var efterspørgsel efter – med rette. Det har givet mange besparelser derude. Men nu, hvor priserne er stigende igen, vælger mange at konvertere hele eller dele af deres aftale til løsninger, der indholder mere sikkerhed mod stigende priser.

Læs mere om vores bud på årsagerne til stigningerne på markedet.

Skulle man derimod forvente at priserne ”dykker” endnu engang indenfor de kommende år, skal man naturligvis ikke tilkøbe unødvendig sikkerhed.

Relevante forhold du skal tage stilling til, når du evaluerer og beslutter dig for en elaftale:

  • Hvilke forhold tilbyder markedet?
  • Hvad er dine forventninger til den økonomiske udvikling?
  • Hvad er dit behov for sikkerhed?
  • Hvor lang tid ønsker du at sikre din virksomhed?

Energieffektivitet reducerer (også) elregningen

En anden og meget oplagt metode til at minimere den økonomiske risiko ved stigende elpriser (og alt anden energi) er naturligvis at sikre, at man ikke bruger unødig energi. Energi, der ikke bliver brugt, er energi, der heller ikke skal betales for.

Vores energirådgivere anviser i gennemsnit energibesparende tiltag, der kan reducere vores kunders samlede energiforbrug med 20 % med en tilbagebetalingstid på maks. 3 år. Det synes vi selv er ret godt.

Udover et stort fokus på energieffektivitet og reducering af energiforbruget generelt, oplever vi også en stigende interesse for ”grøn strøm”, som flere af vores kunder vælger til i form af VINDenergi. Baggrundene hertil kan være mange, eks. markedsføring, CSR, hensyn til miljøet eller bare den gode mavefornemmelse. Uanset hvad, går det fint i spænd med det stigende fokus på miljøet og det at spare på energien.

Vil du gerne vide mere om de forskellige typer af elaftaler er du altid velkommen til at kontakte os.

Mvh

Jens Brøgger, salgschef

Emner: Elpriserne

Seneste blogindlæg:

Rådgivernyt uge 17 - Nye regler for Energisyn – er din virksomhed omfattet?

read more

KLIMAskov 2024

read more

Markedsrapport uge 14 2024

read more

A clear and bold header