Sikkerhed til din elaftale – kan det betale sig?.

avatar

Skrevet af Jens Brøgger - 03 maj, 2024

header-picture

Vi har det seneste par år oplevet faldende priser. Det påvirker forventningerne til de kommende år, men ligeledes SPOT-leverancen.

Mange virksomheder står derfor nu i et dilemma, fordi der nu ses tendenser, der peger mod stigninger.

Dilemmaet består i, at man naturligvis ikke ønsker at betale for meget for sin energi.

Er det mest korrekte valg så at sikre sine priser med risiko for, at markedet igen falder? Eller skal man tage chancen med risiko for at blive fanget med en formentlig høj, variabel pris?

Dilemmaet er til stede, og konsekvenserne af et forkert valg er blevet større. Det er ikke længere ubetydeligt at ramme forkert.

Vi opfordrer til, at man i stedet finder de løsninger, man har råd til, og så lever med, at ”naboen” potentielt har en billigere løsning.

2022 vs 2024

Som el-leverandør er det specielt at opleve kontrasten mellem den iver, vi oplevede for at sikre sine elpriser i 2022 på historisk høje niveauer, mens nogle virksomheder nu afventer bare ”lidt” bedre priser, før man slår til.

Markedsrapport september 2022

 

I vores Markedsrapport fra september 2022 kunne konstatere nærmest ”uhyggelige” prisniveauer. Samtidig oplevede vi dog en stor efterspørgsel på sikkerhed, der bundede i usikkerheden på fremtiden generelt.

Markedsrapport maj 2024

 

Nu har markedet været faldende, som I kan se i vores seneste Markedsrapport fra uge 18. Usikkerheden omkring fremtidige energipriser er stadig stor, og frygten må være på niveauer, vi oplevede tilbage i 2022 eller måske værre.

Det til trods oplever vi, at nogle at de samme virksomheder, der tilbage i 2022 prioriterede sikringsløsninger på historisk høje niveauer, er afventende på de nuværende niveauer.

Hvad der ud fra et prismæssigt niveau ender med at være den bedste løsning, må fremtiden vise, men uanset er det paradoksalt, at historisk høje energipriser medførte høj efterspørgsel efter sikkerhed, mens tidens priser (der i et kort historisk sigte må betragtes som lave) ved nogle af de samme virksomheder udløser en påpasselighed for udgå at sikre prisen 1-5% for højt.

Tryghed er blevet en væsentlig faktor

Bør du så købe sikkerhed til din elaftale?

Hvis svaret udelukkende skal gives ud fra et økonomisk perspektiv, vil det variere fra år til år. Nogle år vil den variable løsning være den billigste, andre år det modsatte.

Risikoen for den enkelte virksomhed er, at priserne kan stige så meget (som vi så det i 2022), at man mister evnen til at betale for varen – i dette tilfælde kan en sikkerhed være fornuftig, såfremt niveauet på sikkerheden er tilfredsstillende.

En anden vinkel er, om du ”sover bedre om natten” velvidende, at du kender omkostningen på energi. Hvis dette er tilfældet, vil vi anbefale hel eller delvis sikring af jeres aftaler.

Hvis I derimod har de økonomiske muskler til at modstå dårlige år og sover bedst om natten uden at bruge midler på sikkerhed, så må løsningen være en variabel pris.

Løsningen til netop jeres virksomhed kan vi derfor ikke vise jer uden at kende jer samt jeres holdninger til ovenstående. Men vi vil altid gerne hjælpe jer på vej.

Emner: Elpriserne

Seneste blogindlæg:

6 typiske spørgsmål om elmarkedet

read more

Sikkerhed til din elaftale – kan det betale sig?

read more

Markedsrapport uge 18 2024

read more

A clear and bold header