Markedsrapport uge 18 2024.

avatar

Skrevet af Jens Brøgger - 02 maj, 2024

header-picture

De seneste måneder har vi set, at energimarkederne generelt har taget en pause i de kraftige fald. Vi har ligeledes observeret små stigninger, og at likviditeten er tiltaget på de lidt længere terminer på den nordiske el-børs, hvilket kan understøtte en mulig begyndende op-trend.

Se med

Vi giver dit et overblik over elmarkedet netop nu. Se med, når Jens fortæller – og læs hele markedsrapporten nedenfor.

Alt peger ned  eller?

De fleste fundamentale forhold peger stadig mod, at vi skal have et fortsat faldende terminsmarked med lavere pris til følge. Vi kom igennem vinteren uden pres på forsyningssikkerheden, fyldningsgraden i de europæiske gaslagre ligger stadig på 60%, de sydeuropæiske kernekraftværker kører efter planen, og jeg kunne blive ved.

Men det er jo netop, når alt ser ud til at vende én vej, man skal have modet og viljen til at kigge på faresignaler, og de er der, hvis man kigger efter.

Der er stadig krig i Europa og konflikter i Mellemøsten. Yderligere sanktioner overfor Rusland eller flere ukrainske angreb på Russisk energi-infrastruktur kan få dramatiske konsekvenser på olie- og gaspriserne, hvilket en yderligere eskalering og evt. amerikansk involvering i krisen mellem Iran/Hamas og Israel også kan.

Vi klarede en vinter uden de store forsyningsmæssige problemer. Nu skal vi se, om vi kan komme igennem en varm og vindstille sommer.

Hvis sommeren bliver varm og vindstille, vil det sætte fokus på den kraftigt udbyggede solenergi i Europa. Så er det netop solenergien, som skal trække os sikkert igennem en sommer, hvor kernekraften måske lukker ned, og vindmøllerne måske står stille.

Råvarepriser

Det, vi frem til næste markedsrapport vil holde skarp fokus på, er, om olieprisen kan få fodfæste over 625 DKK/tønde, om gasprisen kan holde sig tæt på eller helst over 225 DKK/MWh, og om den tyske forwardpris for 2025 vil fastholde et niveau over 635-675 DKK/MWh.

Sker dette, er vi ganske sikre på, at vi i næste markedsrapport igen kan fortælle om et prisscenarie, som er lidt højere, selvom alt andet netop nu peger den modsatte vej.

Spotleverancerne har de seneste uger været relative høje, hvilket også understøtter den stigende forwardkurve. De seneste rapporter om forventningerne til prisudviklingen over sommer (system spotprislevering) viser, at der er et ret pænt potentiale opad.

Her tales der om, at vi med indgangen til maj ligger 75-115 DKK/MWh under, hvad analyserne tilsiger er en gennemsnitsbetragtning over, hvad sommeren leveres på.

Kulprisen er næsten uforandret fra sidste markedsrapport og ligger omkring 800 DKK/ton, CO2 er ligeledes uforandret på 485,- DKK/ton og gasprisen omkring 225 DKK/MWh, hvilket er lidt op og dermed udgør et vigtigt punkt.

Denne måned ligger leveringen på DK1 indtil nu omkring 450 DKK/MWh, hvilket er samme niveau som månedsprisen for marts.

I grafen nedenfor ses udviklingen i den tyske og nordiske kontrakt for år 2024. Den orange er Tyskland, lilla er systemprisen, DK1 er grøn, og DK2 er blå.

Graf 1_Markedsrapport uge 18_2024

Spotlevering DK1 og DK2 – ugegennemsnit

Graf 2_Markedsrapport uge 18_2024

Der er ingen ændring i hydrobalancen. Balancen er omkring -8TWh, hvilket er ok for årstiden, men det bliver stadig meget interessant at følge effekten af at eksportere strøm ud af det nordiske system via nye kabler til blandt andet England. Og indtil nu ser det ud til, at strømmen går én vej – nemlig som ventet ud af Norden mod England.

I uge 18/19 bliver temperaturerne mellem 2 til 4 grader over normalen for årstiden i Norden som helhed. Vinden aftager yderligere og bliver noget under normalen i hele perioden og nedbøren ligeledes under normalen. Sidste måned (april) blev leveret med en CFD på DK1og DK2 omkring 40 DKK/MWh, og denne måned forventer vi, at maj bliver leveret på omtrent det dobbelte 80 DKK/MWh plus/minus.

Graf 3_Markedsrapport uge 18_2024

Spændet mellem de nordiske og tyske priser for nærmeste år er steget en smule, men generelt er der ikke megen bevægelse der. Markederne følger hinanden. Vi ligger for 2025 på ca. 210 DKK/MWh i difference.

Forskellen understøtter dog fortsat en høj CFD i Danmark (se sidste graf). Olien ligger i 625 DKK/tønde og kul i 800 DKK/ton. Gasprisen i Europa (TTF) ligger på 225 DKK/MWh, hvilket stadig er under prisen fra før Ruslands invasion af Ukraine. Men gasprisen er stadig værd at følge for trods det, at de europæiske gaslagre er fyldt til maksimum, så vil store dræn – uagtet af hvilken årsag – kunne medføre store prisstigning i elprisen på kontinentet. Vi ser fortsat god støtte i gasprisen.

Nedenstående graf viser udviklingen i gas (blå), CO2 (lilla), olie (orange) og kul (grøn).

Graf 4_Markedsrapport uge 18_2024

Vi ser på nedenstående graf priserne for de danske CFD-kontrakter for de nærmeste 3 år med DK1 til venstre og DK2 til højre. 

Graf 5_Markedsrapport uge 18_2024

 

Emner: Markedsrapport

Seneste blogindlæg:

6 typiske spørgsmål om elmarkedet

read more

Sikkerhed til din elaftale – kan det betale sig?

read more

Markedsrapport uge 18 2024

read more

A clear and bold header