Markedsrapport uge 50.

Skrevet af Scanenergi - 08 december, 2020

header-picture

Markedsrapport 8. december 2020

Vi er stadig vidne til et forwardmarked med en historisk høj volatilitet, og hvor trenden for forwardpriserne stadig er klart ned. Fundamentalt set kan vi ikke se noget, som understøtter markedet på nær udviklingen i CO2 priserne, som handler all time high. 

Teknisk analyse af markederne indikerer stadig, at vi er i en klar nedtrend, uden at vi kan se, markedet er oversolgt – der er således plads til yderligere fald. For at kunne få en indikation af en trendændring, skal vi se nærmeste kvartal Q1-21 bryde € 21,25 fra nuværende € 19,00, og nærmeste årskontrakt for 2021 skal bryde € 18,75 fra nuværende € 17,00. Det er ikke umuligt, men vi ser det ikke som sandsynligt indtil næste markedsrapport.

For Tyskland gælder det, at vi dér er i en spinkel op-trend, hvor vi sigter højere, men blot fald på € 1,00 i nærmeste kvartals– og årskontrakt vil kunne annullere dette.

De første vacciner mod COVID-19 er begyndt at blive distribueret og mens dette skrives, bliver den første person i England vaccineret. Der er stadig mange ubesvarede spørgsmål omkring vaccinen, og uagtet hvad bliver det en lang kamp for at få vaccineret, de som vil, hurtigst muligt. Indtil da ligger store dele af verden stadig i en form for nedlukning med faldende efterspørgsel efter energi som følge.

Olie og CO2

Olieprisen holder sig omkring $ 48,00 hvilket stadig er noget højere, end vi forventede, og prisen på CO2 ligger på all time high € 30,00. Men for både olie og CO2 gælder det, at vi ser store udsving fra dag til dag. I forhold til CO2 udviklingen ser markedet stadig efter en løsning på Brexit, som begynder at gå ind i sin afgørende fase.

Systemspotprisen er langsomt begyndt at stige, men der er stadig meget store daglige udsving, og inden for dagen, time for time ser vi også meget store udsving. Vi forventer at se en systemspotpris for december på ca. € 20,00. De danske spotpriser holder en fortsat høj CFD, dog stadig meget afhængig af vindproduktionen herhjemme. Vi forventer stadig en leveret spot-CFD mellem € 10 – 30 på daglig basis, og indtil videre er den leveret til små € 25,00 i denne måned.

Graf 1_Markedsrapport uge 47_20

Hydrobalancen

Den nordiske balance ligger stadig på et højt niveau, og fyldningsgraderne er stadig høje – der mangler således ingen vand i Norden. For december ventes der temperaturer over normalen, og nedbør som de næste 14 dage ligger på eller lidt under normalen for årstiden. Idet vinden for den næste uge forventes at ligge på ret lavt niveau ser vi ingen grund til at forvente, at vi ikke ser en systempris leveret omkring € 20,00 måneden ud og en DK1 / DK2 CFD på ca. € 20/25.

Graf 2_Markedsrapport uge 50_20

CFD kontrakterne stiger

CFD kontrakterne stiger stadig – voldsomt - som forventet. CFD priserne fortsætter sine voldsomme stigninger, og dette gælder for samtlige børsområder i Norden; det er således ikke kun DK1 og DK2. Også de norske og svenske CFD priser stiger, og det er en naturlig effekt af, at forwardpriserne på system falder, og de tilsvarende tyske priser stiger. Vi ser ingen som helst antydninger af, at det til tider lidt paniske CFD marked vil falde til ro, og kan ikke se nogen grund til at områdepriserne skal falde. Kun en vending i forholdet mellem Systemprisen og Tyskland vil kunne ændre dette. 

Vi ser på nedenstående graf priserne for de danske CFD kontrakter for de nærmeste 3 år med DK1 til venstre og DK2 til højre.

Graf 3_Markedsrapport uge 50_20

Det er derfor fortsat vores klare anbefaling, og vi kan ikke understrege dette nok, at afdækning af energiforbrug ud i fremtiden SKAL omfatte områdeprisen og ikke kun systemprisen. Hvis man blot har afdækket systemprisen og nu står overfor at afdække områdeprisen for 2021 inden levering, så kan man imødese store problemer.

Emner: Markedsrapport

Seneste blogindlæg:

Nye tilskudspuljer til energispareprojekter

read more

Markedsrapport uge 12 2021

read more

Afgiftsguide 2021

read more

A CLEAR AND BOLD HEADER