Hvad koster 1 kWh og hvad betaler du for?.

Skrevet af Scanenergi - 14 august, 2017

header-picture

Hvad koster en kWh?

Det kommer an på, om du spørger til den rene elpris eller den totale pris, du betaler, når du betaler din elregning. For vi betaler alle for mere end blot råvaren 'el'. Transmissionsnettet og de anlæg, der sikrer dig strøm til dine bygninger og maskiner, finansieres via elregningen i form af forskellige tariffer. Derudover har staten fastsat en række afgifter på energi, der ligeledes bliver opkrævet via elregningen.

Prisen for 1 kWh hos dig er heller ikke nødvendigvis den samme som hos din nabo. For det kommer an på hvilken aftale, du har lavet med din leverandør, og hvad priser der blev handlet til, da du indgik aftalen. El er en råvare på lige fod med eks. kul, olie, gas, osv, hvorfor prisen på el også svinger fra dag til dag (NB: har du en fastprisaftale vil prisen dog være låst fast på det aftalte niveau, men vil derfor også afspejle niveauet for den dag, du indgik aftalen).

Du kan altid følge med i elprisen (dvs. uden tariffer og afgifter) via Nord Pool Spot.

Hvad bestemmer priserne på el?

Alle elselskaber handler strøm det samme sted - den nordiske elbørs Nord Pool Spot, og handles som sagt på samme måde som andre råvarer. Derfor kan priserne også stige eller falde alt efter udbud og efterspørgsel. I nogle tilfælde vitterligt som vinden den blæser!

Der er nemlig flere ting, der kan påvirke elprisen:

  • Udbud og efterspørgsel: bliver der produceret mere strøm end der bruges, falder priserne (typisk om sommeren). Om vinteren, hvor vi bruger mere strøm, stiger priserne.
  • Hvordan strømmen produceres: strøm kan produceres på mange måder og afhængigt af vind og vejr, afgifter og politiske incitamenter, kan prisen variere.

Nettariffer og svingende elpriser

Du kan finde forskellige modeller online, der hver især viser procentuelle fordelinger af afgifter, PSO, tariffer, osv. Men der er ikke to, der er ens. Og det skyldes, at det i bund og grund er lidt som at sammenligne æbler og pærer.

Som nævnt er el en råvare, hvorfor prisen også er svingende.  Derfor kan din pris per kWh være en anden end virksomheden på den anden side af vejen. Det gælder især, hvis du er spotpriskunde og derfor følger markedet 100 %. Omvendt kan du have en fastprisaftale, hvor du har låst dig fast på en pris per kWh.

Derudover vil du også opleve, at nettarifferne kan svinge meget, da det afhænger af hvilket netselskab, der ejer ledningsnettet i dit område. Så hvor meget den rå el fylder på din elregning afhænger altså af, hvilken elaftale du har, og i hvilket geografisk område du skal have leveret strømmen.

Læs mere om de typer af elaftaler, du kan få ved Scanenergi.

Så meget udgør el på din elregning

Derfor, når man skal lave en model for sammensætningen af elregningen, bliver det nødt til at være et gennemsnit eller baseret på et givent scenarie med en given elpris.

I nedenstående illustration har vi taget udgangspunkt i faktuelle tal fra vores egne kunder. Det er altså et gennemsnit af de elaftaler, de har indgået med os. Baggrunden for udregningen indeholder derfor også historiske tal i den forstand, at der er aftaler, der er indgået for 4-5 år siden, hvor markedsvilkårene har været anderledes.

Elprisens sammensætning ift PSO.png

*Bemærk, at vi ikke har inkluderet moms i ovenstående, da vi udelukkende arbejder med virksomheder. De fleste lignende modeller vil have 20 % til moms med i deres illustrationer. Moms pålægges alle afgifter, tariffer og el-indkøb.

Spar mere ved at sænke det totale energiforbrug

Som modellen viser, er selve el-indkøbet i omegnen af 20 % af din totale elregning. Det er altså den del, du forhandler om, når du køber strøm ved din el-leverandør. 20 % er stadig en væsentlig del af din elregning, og jo større forbrug, jo mere giver det mening at forhandle en god pris hjem.

Men hvis du virkelig vil jagte besparelser, så er det dit totale energiforbrug, du bør se på. Når du mindsker ”lagkagen” af energiudgifter, får du langt mere ud af det end et par øre sparet på elprisen – selvom vi selvfølgelig også gerne vil give dig et godt tilbud på din el-aftale.

Reducer energiomkostninger.jpg

Udover at du sparer på energien og dermed betaler mindre, kan energioptimering også give adgang til refusion af PSO afgiften samt andre energiafgifter.

Hent guide til energiafgifter og godtgørelse

Hvis du vil vide mere om energiafgifter eller optimering generelt, har vi her samlet et par links til blogindlæg samt guides:

 

Emner: Elpriserne

Seneste blogindlæg:

KLIMAskov 2024

read more

Markedsrapport uge 14 2024

read more

Rådgivernyt uge 12 – er din virksomhed omfattet af de nye regler for Energisyn?

read more

A clear and bold header