Hvad koster el og hvor kommer den fra?.

Skrevet af Scanenergi - 28 august, 2017

header-picture

Hvad betaler du for, når du får din elregning?

Det kan måske lyde lidt banalt; men har du nogensinde tænkt over, hvem der sørger for, at strømmen kommer fra vindmøllerne, solcelleanlæggene, kraftværkerne og ud i dine stikkontakter? Du ser dem faktisk tit, dog mest maskeret i form af tariffer og gebyrer på din elregning. Derfor kan det også være lidt svært at forholde sig til, hvad det egentlig er, man betaler for.

Det vil vi forsøge kort at gennemgå her med en lille introduktion til de parter, der sørger for, at vi har strøm i kontakterne 99,99% af tiden. Det kan forhåbentlig være med til at gøre elregningen lidt mere gennemskuelig.

Energinet - dem, der driver transmissionsnettet

Energinet er dem der ejer og driver det primære transmissionnet, der gør, at vi overhovedet kan importere og eksportere strøm. Man kan sige, at de står for at drive "motorvejene" i det danske elnet.

Netselskabet - ansvarlig for dit lokale elnet

Når strømmen skal fra disse "motorveje" og helt ud til såvel virksomhederne som de private hjem, er det netselskabet, der har ansvaret for driften. Sammen med Energinet sørger de for at "landevejene" og "villavejene" fungerer og er uden hindringer - vi kan kalde dem vejdirektoratet. Hvor vi kun har ét Energinet, har vi derimod flere netselskaber i Danmark.

På nedenstående kort kan du se, hvordan Danmark er delt op i flere områder, der hver har et ansvarligt netselskab. Her er store områder, med store aktører, men der er også en række mindre områder, hvor lokale aktører står for det lokale elnet.

elnetselskaberne_marts_2017.png

Du kan altid finde ud af, hvem der driver elnettet i dit område ved at kontakte din elleverandør. Kortet herover er fra Energistyrelsens hjemmeside, der løbende opdaterer den.

Elleverandøren - den, der køber strøm ind på dine vegne

Din elleverandør er din kontakt til elmarkedet. Det er dem, der køber strøm ind på dine vegne og som du tegner en elaftale med. Sammen med Energinet er det din elleverandørs ansvar, at du har strøm i dine stikkontakter.

Læs mere om de typer af elaftaler, du kan få ved Scanenergi.

Alle udgifter samlet på én regning

Sådan et transmissionsnet driver jo ikke sig selv. For at blive i det billedlige sprog, skal de førnævnte motorveje, landeveje og villaveje vedligeholdes og udbygges. Til det er der fastsat en række tariffer og gebyrer, der godt kan variere alt efter hvilket område, din virksomhed holder til i. Netselskaberne har forskellige tariffer, der løbende reguleres af Energistyrelsen.

Derfor, når du modtager din elregning fra os eller en anden elleverandør, vil der være en række linjer, der angiver beløb, der ikke dækker over dit reelle strømforbrug, men derimod er dit bidrag til driften og vedligeholdelsen af det danske elnet.

Derudover er der fra statens side pålægt en række afgifter, som også skal betales. Det skrev vi blandt andet om i "Elprisens sammensætning". Nogle virksomheder har dog mulighed for at opnå refusion i PSO afgiften eller andre energiafgifter.

Hent guide til energiafgifter og godtgørelse

Ovenstående gav forhåbentlig et lidt mere klart billede af hvem, der sender strømmen ud til dine stikkontakter, og dermed også hvad du betaler for, når elregningen dukker op.

Er du i tvivl om noget af ovenstående er du mere end velkommen til at kontakte vores kundeservice på 9992 9099. De sidder altid klar ved telefonen og hos os oplever du ingen ventetid.

Emner: El-markedet

Seneste blogindlæg:

Sådan sikrer du, at virksomheden ikke bruger mere energi end nødvendigt, mens du holder sommerferie

read more

Var du frontløber på PSO refusionen, skal du i arbejdstøjet igen

read more

Derfor vælger virksomhederne vindenergi

read more

A clear and bold header