Danske husejere går glip af værdistigninger.

Skrevet af Scanenergi - 26 August, 2016

header-picture

De seneste dage er historien om et højt antal fejl i de lovpligtige energimærkninger dukket op igen. Men imens debatten fokuserer på det høje antal af fejl, så går en vigtig pointe manges næser forbi. Nemlig at det kræver relativt lidt at forbedre sin energimærkning og dermed øge værdien af boligen.
”Pointen er, at huse med et lavt energimærke er mere værd fra den dag, håndværkerne er færdige med energiforbedringerne,” fortæller Søren Grue, Senior Forretningsudvikler hos Scanenergi.

”Dette overser mange husejere, når de ser på deres energimærkning og overvejer energiforbedringer. De fokuserer på, om det er rentabelt inden for tilbagebetalingstiden at skifte vinduer eller efterisolere loftet, og glemmer helt at kigge på den øjeblikkelige værdistigning, det faktisk kan tilføre,” fortsætter han.

Energiforbedringer kan for eksempel være at efterisolere hulmuren eller loftet, skifte vinduer, eller udskifte gamle oliefyr. Men det kan også være mindre ting såsom at isolere varmerør, skifte termostater, eller udskifte tætningslister.

Man får en bedre bolig
Det er dog ikke kun værdistigningen, man får ud af at energiforbedre sin bolig. Mange oplever nemlig også, at de får et bedre indeklima efter, at de har lavet forbedringer. 

Vi ser, at folk opdager, at de pludselig kan udnytte deres bolig bedre, end de kunne tidligere. Det kan for eksempel være omkring vinduerne, hvor det før trak ind, men hvor man nu kan indrette en hyggelig krog og sidde lunt,” siger Søren Grue og fortsætter ”Man skal selvfølgelig også huske på, at mange energiforbedringer ofte er med til at gøre huset tættere. Så kan man sætte et ventilationsanlæg op, som igen kan forbedre energimærket og dermed øge værdien.”

Hvor meget kan din bolig så stige i værdi?
Der er forskel på, hvilke energiforbedringer man bør investere i alt efter hvilket hus, man har. Men de fleste huse kan forbedres og dermed springe en eller to energimærker op.Hvis man tager udgangspunkt i to boligtyper, en patriciervilla og et parcelhus så kan et eksempel på energiforbedring og værdistigning se således ud:

En klassisk patriciervilla bygget i starten af 1900 tallet*
Denne type villa har typisk energimærke F. Ved at investere 27.100 kroner i at efterisolere loftet og hulmuren vil huset opnå energimærke E. Værdistigningen er på 53.000 kroner og den umiddelbare fortjeneste er ca. 25.000 kroner. Oven i det kommer besparelsen på varmeregningen hvert år.

Parcelhus fra 60- eller 70’erne*
Denne type hus har typisk energimærke D. Ved at investerer 80.500 kroner i at isolere loft, varmerør og opsætte en gennemstrømsvarmeveksler vil huset rykke til energimærke C og bliver derved ca. 46.000 kroner mere værd. Dermed ”koster” det kun ca. 34.500 kroner at få lavet disse forbedringer. Oven i det kommer besparelsen på varmeregningen hvert år og komfortforbedringen.

*I begge cases er der ikke taget højde for, at det muligt at få et energitilskud (ca. 1000 kr.), eller håndværkerfradrag (løn) på op til 12.000 kr. pr./person over 18 år i husstanden, som kan opnås ved mange af de ”grønne” energimæssige optimeringer. Baggrunden for beregningerne er foretaget i programmet Energy10, som bruges til at lave energimærker. Værdiforøgelsen er taget fra rapporten ”Giver en god energistandard en højere boligpris” fra Copenhagen Economics.

Om Scanenergi:
Scanenergi tilbyder energirådgivning, prissikrer elindkøb og sikrer implementering af energibesparelser. Dermed nedbringer vi vores kunders energiomkostninger og hjælper dem med at øge deres konkurrencekraft. Læs mere på scanenergi.dk

Mere information
For yderligere information kontakt Søren Dürr Grue på tlf. +45 2429 3713


Seneste indlæg

Projekt LandsbyEnergi skal give energibesparelser og lokal sammenhængskraft

read more

Når selv gratis energirådgivning til husejerne slår fejl

read more

Positivt årsregnskab fra Scanenergi koncernen

read more