NB! Opdateret version
I forrige uge tog vi første dyk ned i energispareaftalen af 1. januar 2017. Helt overordnet set handler denne aftale om, at vi alle skal have bedre adgang til energioptimering. Det udmønter sig bl.a. i mere lige vilkår for alle, når der skal søges midler til projekterne bl.a. ved mere gennemsigtighed i branchen og skærpede vilkår.
Som lovet vil vi lave et par nedslag i aftalen og fremhæve nogle af de områder, som mange følger særligt meget med i. Vi ser bl.a. på varmepumper, nye krav til dokumentation og sidst men ikke mindst nye tilskudsmuligheder i transportsektoren.
I denne omgang er det varmepumperne vi ser på.
Det KAN betale sig – vi har regnet på det
Det første, vi vil se på ift. varmepumper, er, hvorvidt det kan betale sig med den nye energispareaftale. Og det korte svar er: det kan det! I hvert fald for rigtig mange.
I det følgende har vi opstillet et regnestykke for virksomhed X, der gerne vil skifte fra f.eks. en gammel biokedel til varmepumpe.
Virksomhed X har til huse i en ældre bygning. Reelt varmebehov er forventet 42.000 kWh om året. Til opvarmning bruger virksomheden en ældre biokedel, der fyres med træ hele året. Denne virksomhed skifter opvarmningsform til varmepumpe med SCOP på 4:
Energiforbrug ved varmepumpe: 42.000 kWh / 4 = 10.500 kWh
*SCOP værdi er en angivelse af hvor effektiv en varmepumpe er set over et helt år. En SCOP værdi på 4 betyder således, at den producerer 4 gange så meget energi, som den bruger strøm.
Når man skifter fra biokedel til varmepumpe skal varmeforbruget i eftersituationen nu kun ganges med en 1, hvor det tidligere skulle ganges med 2,5. Det gør tilskuddet større.
Opgørelsen af besparelsen:
- Med den gamle konverteringsfaktor: 42.000 – (10.500 * 2,5) = 15.750 kWh
- Med den nye konverteringsfaktorer: 42.000 – (10.500 * 1) = 31.500 kWh
Hvis man regner med 30 øre per kWh i tilskud, betyder ændringen at der er 4725 kr. mere i tilskud til ovenstående scenarie med den nye aftale.
Flere ældre biokedler har en ofte lav virkningsgrad, som i mange tilfælde vil gøre kWh besparelsen endnu større.
Tilbage er der bare et spørgsmål: Hvad betyder det for jer? Indsæt selv tallene i ovenstående regnestykke og få svaret.
Overvejer I at konvertere, kan det være rart med en køreplan for et sådant projekt. Til det formål har vi udarbejdet en 5-punkts køreplan, som du kan du hente lige her: