Vi har nu haft lejlighed til at granske energisparaftalen lidt mere samt fået vendt nogle af punkterne med en række konsulenter fra dansk energi (vi skrev lidt om det tilbage i december). Vi vil i dette komme med et par overordnede betragtninger og ikke mindst et par datoer, det er værd at bide mærke i. Derudover har vi tre blogindlæg mere på vej, hvor vi vil gå lidt mere i dybden med nogle af fokusområderne i aftalen:
- Varmepumper – mere aktuelt end nogensinde før!
- Transportsektoren – tilskud til nye biler, men hvornår kan det betale sig?
- Aftalepapirer – nye krav til dokumentation af aftalekæden
De vil blive publiceret løbende over den næste måneds tid. Er du abonnent på bloggen, får du dem direkte i indbakken. Er du ikke abonnent kan du bruge formularen her til højre for at tilmelde dig, og ellers kan du altid blot vende tilbage her til bloggen.
Mindre snyd, mere fair for alle
Overordnet set er vi godt tilfredse med aftalen, som vi støtter fuldt op om. Aftalen handler først og fremmest om, at vi skal leve op til forpligtelserne fra EU, hvor energiselskaberne skal spare 1,5 % hvert år de næste mange år. Med den nye energispareaftale er vi i stand til at leve op til de krav.
Aftalen sikrer også, at der bliver strammet op på en lang række områder, hvor det desværre har vist sig, at det har været for let at omgås reglerne. Nogle få har gjort det svært for andre, idet de har valgt at indberette mere end de var berettiget til eller sågar indberettet flere gange for samme projekt. Det giver både branchen et dårligt ry, men det betyder også, at der har været udbetalt tilskud til nogen, der ikke har været berettiget til det.
Eftersom vi alle får tilskud fra den samme pulje, betyder det alt andet lige, at en mands snyd går ud over alle andre. Men det ser nu ud til, at vi kan kraftigt reducere dette, bl.a. ved hjælp af mere gennemsigtighed og skærpede krav til dokumentation. Det er noget af det, som vi tager fat på i et af de kommende blogindlæg.
Disse datoer skal du huske
Den nok vigtigste dato er 1. januar 2017. Det var nemlig her, den nye energispareaftale trådte i kraft. Det vil sige, at energispareprojekter, der er startet op efter denne dato, vil høre under denne aftale. Projekter, der er startet op før 1. januar hører under den gamle aftale og dermed de gamle vilkår.
Mere gennemsigtighed i branchen
Energiselskaber, og selskaber der håndterer energispareforpligtelser på vegne af energiselskaber, skal have implementeret og idriftsat nyt kvalitetsstyringssystem og audit i henhold til den nye aftale inden 1. juli, 2017.
Det betyder som sådan ikke noget for dig, da du stadig kan indgå aftaler om realisering af energibesparelser i overgangsperioden. Men det fortæller dig til gengæld, at man har fastsat en deadline for, hvornår branchen skal være klar til at overholde de skærpede dokumentationskrav, så vi derved undgår snyd fremadrettet.
Derudover skal alle aktøraftaler være opdaterede senest 1. april, 2017. Det er bl.a. noget af det, vi tager fat på i et kommende blogindlæg. Kort fortalt kommer det til at betyde mere gennemsigtighed i branchen til gavn os alle.
En aftale for os alle
Aftalen rammer generelt bredt og er til gavn for både private og virksomheder. For Hr. og Fru. Jensen betyder det, at der kan søges tilskud til udskiftningen af deres oliekedel til en varmepumpe og dermed få lavere omkostninger til energi. Men den rammer også virksomheden, der med ny teknologi kan få en mere energieffektiv produktion, og hvor tilskuddet netop giver den tilbagebetalingstid, der gør investeringen væsentlig mere attraktiv.
For virksomheder betyder det endvidere en øget konkurrenceevne og en skarpere CSR profil. Særligt sidstnævnte er noget flere og flere skeler til, når de søger nye leverandører eller samarbejdspartnere.
140.278 gange rundt om jorden
Alle energioptimeringsprojekter, hvad enten det er varmepumpen i det private hjem eller den helt store udskiftning af ventilationsanlæg i en produktionshal, er alt sammen med til at bidrage til det årlige energisparemål, som energiselskaberne er forpligtiget til via aftalen. Faktisk skal der spares det, der svarer til varmeforbruget i 187.037 enfamilieshuse (bygget i år 2000) på 150 kvm. Eller det, der svarer til at lade en dieselbil, der kører 20km/l, tage en tur rundt om jorden 140.278 gange.
Der er vist kun én ting at sige: lad os komme i gang!
Mere læsestof: energiafgifter og optimeringsprojekter
Vil I gerne læse mere om energioptimeringsprojekter generelt, så har vi sammensat en lille e-bog, der kan bruges som en slags huskeliste eller gode råd til, hvordan man kommer i gang med at optimere i sin virksomhed. Den finder du her.
Vi har også lige opdateret vores energiafgiftsguide med tallene for 2017. Her får du et overblik over hvor meget reduktion I kan få, såfremt I lever op til kravene – dem gennemgår vi også. Den kan hentes her.
Du er som altid velkommen til at kontakte os såfremt noget af ovenstående skulle give anledning til spørgsmål. Ring blot til de rare mennesker i vores kundeservice (tlf. 9992 9099), så sender de dig videre til den helt rette.
/ Scanenergi