Rådgivernyt – Opsummering 2023 og et kig ind i 2024.

Skrevet af Ole Theibel Dahl - 14 december, 2023

header-picture

2023 går på hæld, og det er en god anledning til at gøre status på endnu et begivenhedsrigt år – også i vores rådgiverafdeling.

Hvor motivationen for energirådgivning i 2022 i høj grad var båret af energipriser på himmelflugt, har 2023 i stigende grad haft medvind af et stadigt stigende fokus på grøn omstilling.

Tendenser indenfor energirådgivning

Helt overordnet har energipriserne heldigvis stabiliseret sig i løbet af 2023, naturgassen er faldet meget i pris i forhold til 2022, og den gennemsnitlige elpris følger nogenlunde prisen for 2021.

Lad os se nærmere på fire store tendenser indenfor energirådgivning, vi gerne vil fremhæve.

Konvertering væk fra fossil opvarmning

I år har vi i særdeleshed oplevet at ét punkt, hvor den grønne dagsorden tydeligt har slået igennem, og det er konvertering væk fra fossil opvarmning fx naturgas og olie. For selvom tilbagebetalingstiden er længere med de nuværende naturgaspriser end i 2022, har mange virksomheder alligevel valgt at udskifte fyret med et grønnere alternativ som fx varmepumpe og fjernvarme.

Det kan vi også se i statistikkerne om ansøgning om tilskud fra Erhvervspuljen. Her udgør antallet af tilskud til udskiftning af varmeforsyning langt størstedelen af alle tilskud. Det er hjulpet på vej af sidste års justeringer af Erhvervspuljen, til også at tilgodese CO2-reduktioner, som har banet vejen for pæne tilskud til konvertering til fjernvarme eller varmepumper.

Varmepumper

Vi fortsætter med de populære varmepumper, for modsat det private marked, er der stadig meget interesse for varmepumper hos virksomheder. Det er som udgangspunkt rigtig godt for omlægning til grøn energi, men det er vigtigt, at der er gjort et grundigt forarbejde, inden virksomheden investerer i en varmepumpe.

Er det eksisterende varmesystem egnet til varmepumpedrift? Mange eksisterende varmesystemer er designet ud fra en høj fremløbstemperatur, hvor en varmepumpe er mest effektiv med lav fremløbstemperatur. Ofte kan I afhjælpe dette med større eller flere varmeafgivere, men det er naturligvis godt at vide på forhånd, inden varmepumpen er installeret og ikke giver nok varme.

Vi anbefaler altid, at du installerer elmåler og varmemåler på varmepumper. På den måde kan virkningsgraden eftervises. Vi har, desværre, flere gange konstateret at nye varmepumpeinstallationer ikke tilnærmelsesvis havde den virkningsgrad, som vores kunder var blevet stillet i udsigt. Uden målere var det måske aldrig blevet opdaget. Med en målt virkningsgrad er det svært for leverandøren at argumentere for, at varmepumpen kører, som den skal.

Når businesscasen for en varmepumpe stilles op og sammenholdes med fjernvarme, bør du også have for øje at en luft/vand-varmepumpe normalt har en forventet levetid på 10-15 år. Det vil sige, at for enden af levetiden står du over for en ny investering til udskiftning af varmepumpen. Der er derfor en afskrivning hen over levetiden, som du bør tage i betragtning, når du vurderer den samlede økonomi i projektet.

Solceller

I 2023 er der blevet installeret rekordmange solcelleanlæg Danmark. Mange installationer skyldes, at der var et efterslæb fra 2022, hvor salget af solceller eksploderede, og det var svært at skaffe materialerne hjem.

Vi oplever et tydeligt skift i fokus hos vores kunder, når vi udfører uvildige solcelleberegninger. Økonomien er ikke længere den altafgørende faktor, og den økonomiske besparelse er da heller ikke så stor som i 2022. I stedet oplever vi, at reduktion af CO2-udledninger fra elforbruget, ønsket om grønnere branding og ønsket om i højere grad at være selvforsynende med el fylder meget.

Når vi hjælper virksomheder med indhentning af tilbud på solceller, har vi også set en interessant udvikling på priserne. Solcelleanlæggene er blevet markant billigere i løbet af 2023, så det er fortsat interessant for mange virksomheder at investere i solceller, selvom elprisen er lavere end i 2022.

Lavthængende frugter

Dette, efterhånden fortærskede, begreb, er endnu ikke klar til at blive pensioneret, når det kommer til energioptimering. På trods af sidste års store fokus på energiforbrug, grundet de høje energipriser, oplever vi stadig, at der er meget energi at spare med en relativ lille indsats/investering.

Det kan fx være ventilation- og varmestyringer, der ikke er indstillet korrekt, defekte ventiler i varmesystemer, hvor varmen løber lige igennem eller trykluftkompressorer, der kører udenfor produktionstiden.

Derfor er vores oplevelse, at der, på trods af et meget stort fokus på reduktion af energiforbrug, fortsat er et stort potentiale for god gammeldags energirådgivning.

Og hvad sker der så i 2024?

Det er selvfølgeligt svært at spå om, hvad der kommer til at ske i 2024, men vi forventer, at der er en række lovbestemte ændringer, som forventeligt træder i kraft i 2024. Nogle vil blive budt velkommen, mens andre hører til i en gruppe, som nogle virksomheder nok gerne havde været foruden.

Lad os se på noget af det, der forventes at træde i kraft i løbet af 2024:

Erhvervspuljen fra Energistyrelsen

Erhvervspuljen fortsætter i 2024 med endnu flere midler; der er afsat 640 millioner, hvor der i 2023 var afsat ca. 380 millioner. Rammerne er nogenlunde de samme, som vi kender det, og der er derfor fortsat gode muligheder for at få tilskud til energibesparelser og CO2-reduktioner. Du kan faktisk allerede nu søge om tilskud – så det er bare med at komme i gang.

Energisyn

Det forventes, at det nye Energieffektiviseringsdirektiv træder i kraft sommeren 2024, og det påvirker mange danske virksomheder. Det betyder bl.a., at der sker en overordnet ændring ift. hvilke virksomheder, der er omfattet af kravet om et lovpligtigt energisyn.

De nuværende regler siger, at virksomheder, der efter EU-definitionen er store virksomheder, er omfattet af energisynet. Denne regel bliver ændret, så det ikke længere er virksomhedsstørrelsen, men virksomhedens energiforbrug der afgør, om der skal gennemføres energisyn. Det giver god mening, da mange virksomheder med lavt energiforbrug tidligere har været omfattet.

De nye regler betyder, at virksomheder med et energiforbrug på +2.778.000 kWh/år nu bliver omfattet af kravet om energisyn – uanset virksomhedsstørrelse. Det er Energistyrelsens vurdering, at dette kommer til at omfatte ca. 700 virksomheder i Danmark.

Samtidigt medfører de nye regler, at virksomheder med et energiforbrug på +23.611.000 kWh/år er forpligtet til at implementere energiledelse efter ISO 50.001 standarden. Det er Energistyrelsens vurdering, at kravet om implementering af energiledelse kommer til at omfatte ca. 150 virksomheder i Danmark.

Særligt det sidste krav kan virke meget omfattende for mange virksomheder. Derfor indføres der en overgangsordning, hvor de omfattede virksomheder får mulighed for implementering.

Klimasyn og grøn omstillingsstøtte

I juni 2022 blev der indgået en politisk aftale om omstillingsstøtte til de virksomheder, der har sværest ved at omstille sig til grønnere alternativer. Frem mod 2030 er der afsat 2 mia. kr. i omstillingsstøtte. For at få adgang til midlerne, er det et krav, at der gennemføres et klimasyn.

Klimasynet er en udvidelse af virksomhedens energisyn, hvor der er øget fokus på at identificere CO2-reducerende tiltag og ikke ”kun” energibesparende tiltag. Dette initiativ byder vi velkommen, da det også er vores oplevelse, at mange virksomheder har behov for yderligere hjælp til at reducere CO2-udledningen.

Tarifferne vender stærkt tilbage

I det sidste halve år har bl.a. netselskabet N1 haft deres nettariffer fastsat til 0 kr./kWh. Det ændrer sig pr. 1. januar 2024, hvor nettarifferne vender tilbage. Det er derfor fortsat vigtigt at have fokus både på at bruge energien rigtigt OG på det rigtige tidspunkt.
(Vær opmærksom på, at datoer og tariffer afhænger af dit netselskab.)

Øgede forventninger til rapportering

Vi oplever allerede nu et meget stort fokus på kortlægning af virksomhedernes CO2-udledning – og det bliver kun større i 2024. Vi har i mange år udarbejdet kortlægninger af Scope 1+2, mens vi i 2023 oplevede en stigende interesse for kortlægning af Scope 3. Vi forventer, at denne interesse kommer til at stige yderligere – primært fordi det bliver et krav fra virksomhedens interessenter.

Og så kommer der helt sikkert til at ske en masse andre spændende ting i det nye år. Vi har hvert fald spændende nyheder på vej til gavn for rigtigt mange af vores nuværende, og forhåbentligt kommende kunder. Det vender vi tilbage til i det nye år.

Uanset hvad 2024 bringer for din virksomhed, så vil vi herfra ønske jer en rigtig glædelig jul og et godt nytår.

Emner: Energioptimering, Energisyn, Grøn strøm, Bæredygtighed, Energibesparelser, Elpriserne

Seneste blogindlæg:

Rådgivernyt uge 17 - Nye regler for Energisyn – er din virksomhed omfattet?

read more

KLIMAskov 2024

read more

Markedsrapport uge 14 2024

read more

A CLEAR AND BOLD HEADER