Rådgivernyt - Forbered din virksomhed på en stigning i CO2-afgifterne.

Skrevet af Ole Theibel Dahl - 12 maj, 2022

header-picture

Forbered din virksomhed på en stigning i CO2-afgifterne

Da regeringen for nyligt præsenterede sit udspil til en grøn skattereform, var stigende CO2-afgifter en del af udspillet.

Større krav til dansk forsyningssikkerhed inden for energi presser sig på og er med til at fremskønne den del af den grønne omstilling, der drejer sig om energibesparelser og konvertering til energikilder med lavere CO2-udledning.

Højere CO2-afgifter er på vej

Foreløbig har vi kun regeringens udspil at forholde os til, og det skal igennem den politiske mølle, førend en ny energiafgiftsstruktur kan vedtages. Men en stigning i afgift på CO2-udledning er uundgåelig – det er bare et spørgsmål om tid.

Oplægget fra regeringen indeholder bl.a. en stigning i CO2-afgiften til 350 kr./tons CO2 i 2025 som stiger yderligere til 750 kr./tons CO2 i 2030. Hvordan den endelige omlægning af energiafgifter kommer til at se ud, når den bliver vedtaget i Folketinget, ved vi af gode grunde ikke, men hvis vi bruger regeringens forslag som rettesnor, betyder det følgende:

 

raadgivernyt-19-2022-co2-afgift-kwh_02

EKSEMPLER

En virksomhed, der bruger 20.000 m3 naturgas om året, kan forvente en afgiftsstigning på 23.000 kr., mens en virksomhed, der bruger 20.000 liter fyringsolie, får en ekstraregning på mere end 30.000 kr. Det er meromkostninger, som hverken skaber mersalg eller produktionsforøgelse.

Procesanlæg og opvarmning, hvor energikilden er gas eller olie, bliver hårdest ramt af en højere CO2-afgift. Ønsker du at forberede dig på de højere afgifter, kan du med fordel gennemgå virksomhedens energitunge processer og undersøge, hvilke muligheder der er for at spare energi og dermed CO2-afgift.

En stigning i CO2-afgiften gør det væsentligt mere attraktivt at konvertere til andre energikilder med lavere CO2-udledning fx varmepumper eller fjernvarme.

Skab overblik over virksomhedens forbrug

Energibesparelser i virksomhederne kræver tid at identificere og realisere – og tidsrammen for større projekter, fx ændring af procesanlæg, er lang. Så for at være klar til de nye afgifter, er det nu du skal undersøge og overveje, hvor du kan spare på energien.

Det kan virke uoverskueligt at danne sig et overblik over virksomhedens energiforbrug og få øje på de steder, hvor der er muligheder for at spare energi. Derfor er det en god idé at alliere sig med en energirådgiver.

Hos Scanenergi oplever vi, at vores kunder har stor nytte af vores energirådgivning. Det, at der kommer en rådgiver ud og ser virksomhedens installationer og procesanlæg med nye øjne, giver klarhed over, hvor man forbruger energien og åbner ofte op for nye ideer til energibesparelser.

Mangler din virksomheden viden og dokumentation om jeres CO2-udledning, er en CO2-kortlægning et godt sted at starte.

Tilskud til CO2-tunge energibesparelser

En grøn omstillingsfond er også en del af regeringens udspil. Den skal støtte virksomheder, som har ”sværere ved at omstille sig”.

Det er uklart, hvad der ligger i den formulering, så indtil videre skal du forholde dig til Energistyrelsens Erhvervspulje, hvor du kan søge tilskud til energibesparelser.

Erhvervspuljen giver virksomheder tilskud til energibesparende investeringer og prioriterer specielt projekter med CO2-besparelser. Scanenergis energirådgivere har stor erfaring med at hjælpe virksomheder med at søge tilskud.

Download og læs mere i vores tilskudsguide

Transport

Regeringens udspil omlægger de nuværende brændstofafgifter til CO2-afgifter, hvilket betyder, at der som sådan ikke kommer en samlet afgiftsstigning på brændstof. Virksomhedernes udledning af CO2 i forbindelse med transport er ofte stor, og for mange virksomheder er transport et sted, hvor det umiddelbart er svært at spare energi.

Udvalget af last- og varebiler der kører på el, er stadig smalt, teknologien indenfor bl.a. bilernes rækkevidde mangler udvikling, og høje priser betyder, at det stadig ikke er helt ligetil at udskifte den eksisterende vognpark med ”grønne” biler. Investeringen i ”grønne biler” er endnu ikke økonomisk rentabelt.

En udskiftning af virksomhedens vognpark sker ofte løbende pga. almindelig slitage eller udløb af leasingaftaler. Og hver gang et køretøj skal udskiftes, bør grønnere alternativer undersøges nærmere.

En del af den sorte energi bliver grønnere

De sidste år har vi set en kraftig stigning i produktionen af biogas. I 2019 var andelen af biogas i det danske naturgasnet cirka 10%, i 2021 år var det mere end 20%, og i 2022 forventer man, at mere end en fjerdedel af den gas, danske virksomheder forbruger, er CO2-neutral. Regeringens ambition er ,at 70% af gasforbruget i 2030 stammer fra naturgas. Dermed falder den samlede CO2-emission fra gas også væsentligt på sigt.

Produktionen af fjernvarme i Danmark er meget differentieret. Nogle værker kører allerede med mere end 95% vedvarende energikilder, men mange fjernvarmeværker har stadig fx naturgas som den primære brændselskilde.

Udviklingen går i retningen af en omlægning af varmeproduktionen til bl.a. solvarme og varmepumper, så også i fjernvarmeproduktionen vil vi på sigt se en overgang til vedvarende energikilder og et fald i den samlede CO2-udledning.

Et grønnere Danmark

Alle er formentlig enige om at Danmark skal være grønnere, og hvordan denne omstilling af landets energiforbrug kommer til at forløbe, bliver spændende at følge. Men det er sikkert, at en CO2-afgift og et krav til virksomheders energieffektivitet er på vej.

Mange virksomheder er allerede godt i gang med at dokumentere deres CO2-udledning og realisere energibesparelser, og de bliver godt rustet til de nye energiafgifter.

"Der er ikke så meget at være i tvivl om - de nye CO2 afgifter vil berøre alle virksomheder."

De nye CO2-afgifter berører alle virksomheder

Det er nu, din virksomhed skal i gang med at kortlægge jeres CO2-udledning og undersøge mulighederne for at reducere CO2-udledningen. Og har din virksomhed tanker om energibesparelser, er det en god idé nu at begynde at udvikle jeres idéer og få lavet en energiberegning.

Med udgangspunkt i de enkelte virksomheders energiprocesser og -forbrug rådgiver Scanenergi i øjeblikket mange kunder om løsninger til energibesparelser. Vores rådgivere har stor erfaring med CO2-kortlægninger, tilskudsansøgninger og energiberegninger og generelt er vores erfaring, at udgiften til rådgivning hurtigt er tjent hjem igen.

Energipriserne er høje og nye energiafgifter er i en eller anden form på vej. Tilskyndelsen til at igangsætte energiinvesteringer har aldrig været højere. Det er nu, du skal i gang – hvis du ikke allerede er det – og Scanenergi står klar til at hjælpe dig.

Kontakt os til en snak om dine muligheder.

Emner: Energiafgift, Energioptimering, Grøn strøm, Energibesparelser, Elpriserne

Seneste blogindlæg:

Markedsrapport uge 46 2024

read more

Brug 15 minutter og forbered dig til din næste elaftale

read more

Indfasning af CO2-afgiften - hvad betyder det for din virksomhed?

read more

A CLEAR AND BOLD HEADER