Rådgivernyt - Få styr på ventilationen.

Skrevet af Martin Røjkjær Knudsen - 30 januar, 2020

header-picture

Få styr på ventilationen

Penge sparet på energi i din virksomhed kan ses direkte på din bundlinje; det er omkostninger, du slipper for at betale. Men hvor skal du starte?

Hvis du bruger ventilationsanlæg til at sikre det gode indeklima i dine bygninger, er det et godt bud på et overskueligt energioptimeringsprojekt.

Vores erfaring siger os nemlig, at ventilation er et af de fagområder, der oftest giver anledning til optimering. En optimering som sker ved at sikre, at dit ventilationsindlæg har den helt rigtige indregulering.

Fire parametre og to spørgsmål

Når du skal indregulere dine eksisterende ventilationsanlæg, er der typisk fire parametre at forholde sig til:

  • Krav eller ønsker til luftskifte
  • Opvarmning
  • Minimering af træk
  • Økonomi

De tre første parametre kan brugerne af bygningen mærke, og derfor er det naturligvis ofte her, du starter med at sikre indreguleringen. Det er blot vigtigt, at du efterfølgende også kigger på, om det rent økonomisk er en god indregulering.

Vi anbefaler, at du stiller dig selv to spørgsmål:

  • Hvornår er der folk i bygningen?
  • Hvad er mit anlægs potentiale?

Lad os se nærmere på begge spørgsmål med eksempler fra vores kunder.

Hvornår er der folk i bygningen?

Et eksempel:

En kunde havde opstillet et ventilationsanlæg til sine kontor/mødelokaler. Anlæggets varmeventiler var forkert indstillet, hvilket betød, at varmegenvindingen i anlægget ikke fungerede optimalt.

Derudover viste en analyse af bygningens brug, at der ikke var aktivitet i bygningen fra kl. 17-7. Det betød, at ventilationsanlægget kun behøvede at være tændt fra kl. 7-17 – altså en besparelse på 14 timers brug i døgnet.

Samme kunde havde endnu et ventilationsanlæg installeret, som også var i drift døgnet rundt på trods af, det kun skulle bruges fra kl. 7-17. Det var igen muligt at slukke anlæggene i perioden, hvor der ikke var aktivitet.

Resultatet:

Disse forholdsvis simple tiltag krævede minimale investeringer, men gav alligevel en samlet besparelse på 35.000 kr. årligt på fjernvarme og el.

Hvilket potentiale har mit nuværende anlæg?

Et eksempel:

En kunde havde installeret to ventilationsanlæg med en samlet ydelse på 50.000 m³/h til ventilation af deres produktionslokaler.

Det samlede effektoptag på eksisterende ventilatorer blev målt til 38,72 kW. Anlægget var i drift ca. 6.782 timer om året, og luftskiftet blev beregnet til at være 20.000 m³/h. Det betød, at der blev ventileret mere end nødvendigt.

Derfor anbefalede vi kunden, at udskifte deres ventilatorer til nye og mere energieffektive EC-ventilatorer og regulere de nye ventilatorer ned, så den samlede luftmængde blev reduceret til max 40.000 m³/h. På den måde opnåede kunden en betragtelig el- og varmebesparelse.

Samtidig var effekten på nye ventilatorer ca. 16 kW, hvilket giver en reduktion på ca. 60 % af elforbruget. Endelig kunne de nye ventilatorer også leveres med potentiometer, så de kunne reguleres til det niveau, der er praktisk muligt og tættere på det nødvendige luftskifte.

Resultatet:

Denne konkrete case gav kunden en årlig besparelse på 120.000 kr. med en anslået engangsinvestering på 130.000 kr.

Kom godt i gang med energioptimering

De to cases viser, at det både er vigtigt at fokusere på ventilation i bygninger og sammenholde en analyse af din drift og dit behov.

Data blandt vores kunder viser, at 39 % af alle implementerede besparelser netop kommer fra optimering af ventilation.

Rådgivernyt_uge 5_2020

Skal vi kigge nærmere på dit ventilationsanlæg? Kontakt os for at høre nærmere om dine muligheder.

 

Emner: Energioptimering, Energibesparelser

Seneste blogindlæg:

KLIMAskov 2024

read more

Markedsrapport uge 14 2024

read more

Rådgivernyt uge 12 – er din virksomhed omfattet af de nye regler for Energisyn?

read more

A clear and bold header