Rådgivernyt - Energioptimering hvor det giver mest værdi.

Skrevet af Martin Røjkjær Knudsen - 13 juni, 2019

header-picture

Måske har du i Børsen den 31. maj læst om de jyske små- og mellemstore virksomheder (SMV), der sparer penge på at arbejde med energioptimering. Artiklen omtaler nogle af de mange optimeringstiltag, virksomhederne i Ringkøbing-Skjern Kommune arbejder med.

En af disse virksomheder er Runi A/S i Tarm, der udskifter deres belysning til LED, og de vil dermed sænke deres elforbrug med 37.700 kWh svarende til 25-30.000 kr. årligt. Ud over driftsbesparelsen er der også det kontante tilskud til realisering af energibesparelsen.

Det, der gjorde det muligt, var blandt andet samarbejdet mellem Ringkøbing-Skjern Kommune og Ringkøbing-Skjern Erhvervsråds projekt omkring Grøn Ressource Optimering (GRO 2.0), hvor Scanenergis energirådgivere efter anvisning foretager screening af potentialerne for energioptimering.

Dette samarbejde kører fortsat i bedste velgående og der anvises rigtig fine muligheder for optimering.

Anviste besparelser

Hos de 19 mindre SMV virksomheder, der senest er blevet besøgt, er der anvist besparelser på 1.986.760 kWh/år, svarende til 967.847 kr./år. Samlet set er der en simpel tilbagebetalingstid på ca. 4,5 år svarende til  22 % forrentning.

Diagram1 blog uge 24

Som det ses af ovenstående opgørelse over de anviste energibesparelser hos virksomhederne, er det i høj grad inden for forbrug af naturgas, der kan reduceres kWh. Det er ofte olie- og gaskedler til opvarmning, der konverteres helt eller delvist til varmepumper - men det kan også være naturgasforbrug til proces, der kan driftsoptimeres.

Men kigger vi samtidig på, hvor der er flest kr. at hente, er det klart inden for elforbruget, der er flest muligheder, eftersom elforbrug har den største omkostning per kWh.

Diagram2 blog uge 24

Besparelser inden for elforbruget er oftest udskiftning af konventionel belysning til LED, som også Runi A/S er gået videre med. Men det er også ofte inden for trykluft eller regulering af ventilationsanlæg, at der kan være besparelser på elforbruget.

Det er selvfølgelig op til den enkelte virksomhed at vurdere, hvor det giver mest mening af fokusere indsatsen, men ofte er det effekten på bundlinjen, der fokuseres mest på.

Netop på grund af ovenstående er uvildigheden så vigtig for energirådgivningen, for det skal give mening for virksomheden, hvor der prioriteres. Og derfor har Scanenergis energirådgivere ikke produkter med i tasken, som skal sælges til kunderne.

Vil du høre mere om dine muligheder for energioptimering så kontakt os her eller på tlf. 9992 9099.

Med venlig hilsen

Martin Røjkjær Knudsen

Maskinmester

Emner: Energioptimering

Seneste blogindlæg:

Markedsrapport uge 38 2022

read more

Mød energirådgiveren: Søren Johnsen

read more

Grøn Markedsføringspakke - fortæl om jeres grønne initiativer

read more

A clear and bold header