Rådgivernyt - 4 spørgsmål til din virksomheds energiforbrug.

Skrevet af Ole Theibel Dahl - 17 marts, 2022

header-picture

Der er grund til bekymring hos energiforbrugerne

Energiprisernes himmelflugt ryster dansk industri, og vi ser ind i et 2022 med energipriser, som betyder væsentlige stigninger i virksomhedernes drift- og produktionsomkostninger.

Stigningerne berører alle dele af virksomheden fra den daglige opvarmning af kontoret til driften af store produktionsanlæg. Så i dag kan motivationen for at gennemgå din virksomheds energiforbrug næsten ikke være større.

  • Du kan ikke styre energipriserne, men du har kontrol over dit energiforbrug

Fire spørgsmål til din energigennemgang

Det er nu, du skal gennemgå virksomhedens energiforbrug. Det minimerer en del af den usikkerhed omkring økonomi og forsyningssikkerhed, som mange virksomhedsledere, produktionschefer m.fl. helt sikkert oplever i øjeblikket.

Hvilke muligheder har din virksomhed for at spare energi, og hvor er der størst potentiale for ændringer i energiforbruget? Svaret på de spørgsmål starter med en ”her og nu” afklaring:

  • Hvor meget energi bruger virksomheden?
  • Hvor meget CO2 udleder virksomheden?
  • Hvilke energikilder er I afhængig af?
  • Hvor i virksomheden forbruger I primært energien?

En analyse af energiforbruget giver dig et overblik og muligheden for at vurdere situationen for derefter at finde løsninger, som kan:

  • Sænke energiforbruget
  • Skabe uafhængighed af dyre eller usikre energikilder

Læs mere om energiberegning

Få et overblik over din virksomheds energiforbrug

Start med at få lavet en CO2-kortlægning. Den giver et klart overblik over virksomhedens energiforbrug, CO2-udledning, og hvordan energiforbruget fordeler sig på transport, opvarmning og elforbrug.

Scanenergis rådgivere har stor erfaring i at kortlægge virksomheders CO2-udledning. Kontakt os til en uforpligtende snak om dine muligheder.

Næste trin er at gå i dybden med jeres energiforbrug: Hvor i virksomheden er der potentiale for energibesparelser?

De høje omkostninger til energi i dag, giver fx anledning til at få kigget nærmere på jeres installationer: Er de indstillet korrekt? Er der nye teknologier, som du med fordel kan gøre brug af? Og er der mulighed for at konvertere til billigere energikilder?

Et totalt forandret energimarked betyder også, at tidligere beregninger af energibesparetiltag, som ikke blev igangsat, i dag bør genovervejes. Energitiltag som sidste år ikke var rentable, har nu muligvis en væsentlig kortere tilbagebetalingstid.

Det er så lidt, der skal til

Generelt er det en fordelagtig løsning at gennemgå din virksomhedes installationer med en energirådgiver, og med de nuværende energipriser, tjener en energirådgivning sig hurtigt hjem.

  • For en gennemsnitlig Scanenergi-kunde tjener en energiberegning sig hjem ved en besparelse af elforbruget på blot 1%.

Besparelser kan fx findes ved at slukke en kompressor udenfor arbejdstid, justere tidsstyring på ventilationsanlægget eller reducere driftstider i produktionen. Det er små energislugere, som ofte er oversete i hverdagen, men som en energirådgiver kan hjælpe dig med at regne besparelser på.

  • EKSEMPEL: En kunde fik reguleret sit ventilationsanlæg, så det kun kørte med komfortvarme i arbejdstiden. Årlig besparelse 14.000 kWh el og 4.000 kWh gas.

Energirådgiveren kommer med nye øjne og ét fokus: At finde potentielle energibesparelser – små og store – i din virksomhed.

Energibesparelser er også vejen til en nedsættelse af virksomhedens CO2-udledning. Specielt vil alle energisparetiltag, som målrettes fossile brændstoffer, medføre en væsentlig nedgang i CO2-emissionen.

En årlig CO2-kortlægning giver dig et overblik over jeres energiforbrug, CO2-udledning og forbrug af vedvarende energi, ligesom du har klar dokumentation for jeres realiserede energibesparelser.

Tag kontrol over dit energiforbrug

Vi kan ikke kontrollere energipriserne, men vi kan styre, hvor meget energi vi bruger. En gennemgang af energiforbruget og en prioriteret liste over de energisparetiltag, som er mest optimale, giver dig et ideelt beslutningsgrundlag.

Nogle tiltag kan du igangsætte her og nu uden de store investeringer, andre kan du søge om tilskud til (fx konvertering fra gas-/oliefyr) og nogle kræver en større og mere langsigtet investering.

Her er tre eksempler:

  • GAS: Som prisudviklingen det sidste år har været på gas, er det oplagt at undersøge, om en konvertering til varmepumpe eller fjernvarme er en mulighed. Er gas en del af din virksomheds produktionsapparat er det måske værd at undersøge, om denne proces kan optimeres.
  • OVERSKUDSVARME: Et andet relevant område er overskudsvarme. I år er der kommet nye og mere lempelige afgiftsregler, så det nu er relevant at anvende denne varme. Læs mere i vores afgiftsguide.

  • SOLCELLEANLÆG: Nogle virksomheder har en produktion og et elforbrug, der passer perfekt til et solcelleanlæg. Andre virksomheder kører allerede optimalt, de trænger bare til nogle små moderniseringer og justeringer.

Alle virksomheder er forskellige med hver deres potentiale for energisparetiltag. Der er små og store – korte og langsigtede investeringer. Og alle energisparetiltag har en berettigelse i dag.

Forkortet tilbagebetalingstid på energisparetiltag

Det er en strategisk beslutning, hvordan du som virksomhed investerer i energibesparelser. Der er mange facetter i jeres energiforbrug.

En følgevirkning af de høje energipriser er, at tilbagebetalingstiden for energisparetiltag er væsentlig forkortet. Den eneste måde I som virksomhed kan reagere overfor de tårnhøje energipriser, er at kontrollere det I kan – nemlig jeres energiforbrug.

Hos Scanenergi står vi klar til at hjælpe jer. Kontakt os til en uforpligtende snak om dine muligheder.

Emner: Energiafgift, Energioptimering, Energibesparelser, Elpriserne

Seneste blogindlæg:

KLIMAskov 2024

read more

Markedsrapport uge 14 2024

read more

Rådgivernyt uge 12 – er din virksomhed omfattet af de nye regler for Energisyn?

read more

A CLEAR AND BOLD HEADER