Mød energirådgiveren: Søren Johnsen.

avatar

Skrevet af Søren Johnsen - 15 september, 2022

header-picture

Vi sætter ansigt på energirådgivningen ved løbende at introducere dig for vores team af kompetente rådgivere. Denne gang giver vi ordet til Søren Johnsen, som startede hos Scanenergi i foråret 2022.

Jeg er oprindelig uddannet køletekniker og arbejdede med køleanlæg. Men jeg har altid vidst, at jeg gerne ville noget mere, så året efter, at jeg var udlært, begyndte jeg at læse videre til energiteknolog.

Energiteknologen var på mange måder en naturlig forlængelse af min første uddannelse. Gennem min tid som køletekniker kunne jeg se, at der var et stort potentiale i energibesparelser og der var ikke et særligt stort fokus på energiforbrug og varmegenvinding fra køleanlæg. Det betyder helt enkelt, at der var meget varme, der løb ud i den fri natur i stedet for at blive genanvendt – og det var min indgangsvinkel til studiet – at det måtte kunne gøres bedre.

Et bidrag til den grønne omstilling

Under uddannelsen havde jeg ofte et eller andet omkring køl som udgangspunkt, når jeg lavede projekter, og da jeg var færdiguddannet, blev jeg ansat som energirådgiver i et kølefirma, hvor jeg også stod for projektledelse.

Men med det store fokus på den grønne omstilling og stigende energipriser, ville jeg gerne arbejde endnu mere med energidelen og på den måde også give et bidrag til den grønne omstilling. Derfor søgte jeg stillingen som energirådgiver som Scanenergi og kører i dag som energirådgiver i hele landet.

Privat bor jeg i en lille by udenfor Varde med Line og vores to børn. Vi bor i en halvfjerdservilla, hvor jeg naturligvis har været i gang med at energirenovere. Min fritid bruger jeg blandt andet på løbeture rundt på de små stier i nærområdet, og – når muligheden byder sig – finder jeg noderne frem og spiller på vores klaver.

Et realistisk syn på dine muligheder

Men tilbage til jobbet, hvor kundebesøg fylder en stor del. Her starter vi altid med at sætte os og tale igennem, hvad de har af tanker, vi laver en forventningsafstemning, og de fortæller, hvad de forestiller sig. Er målsætningen fx at booste deres grønne profil, nedbringe deres omkostninger eller en kombination?

Lige nu (efterår 2022) bruger jeg også meget tid på at tale om, hvad er det for nogle energipriser, vi skal regne med. Alle optimeringsforslag ser brandgodt ud på papiret i dag – spørgsmålet er, om det er midlertidigt eller noget, der varer ved. Ingen ved det, men hvad er realistisk?

Og det realistiske er meget vigtigt for mine kollegaer og mig. Vi har ingen interesse i at sælge et konkret produkt, men gør altid vores bedste for at få fakta på bordet, så kunden har det rigtige grundlag at træffe beslutninger ud fra. På den måde er vi din neutrale energipartner.

raadgivernyt_soeren-johnsen-citat-scanenergi

Spotmålinger og opfølgning

Næste step, efter at vi har talt sammen, er en gåtur gennem virksomheden, for at se bygningerne og det energiforbrugende udstyr. Afslutningsvis får jeg ofte lov til at gå rundt på egen hånd og foretage spotmålinger og samle mest muligt til rapporten. På den måde sikrer jeg også, at kunden bliver forstyrret mindst muligt i det videre forløb. Alt i alt tager sådan et møde typisk nogle timer.

Hjemme på kontoret laver jeg alle udregninger og indhenter de tilbud og/eller informationer, vi har aftalt. Jeg sender rapporten til kunden og laver en grundig gennemgang – ofte via Teams – hvor alle relevante personer var virksomheden deltager og har mulighed for at stille spørgsmål.

Naturligt fokus på køl

Jeg har naturligvis en forkærlighed for projekter, der vedrører noget med køl. Jeg ved meget om, hvad der praktisk er muligt og hvad økonomien overordnet er i forskellige tiltag. Jeg har selv siddet med det og har derfor et godt udgangspunkt – både ift. at vurdere tilbud fra leverandører, og når det kommer til at gennemskue forskellige styringer. Her har jeg gode forudsætninger for at se, når noget er indstillet forkert og vi relativt nemt kan ændre det.

Men jeg synes, at alt vedrørende energi er spændende. Jo mere, jeg lærer om det, jo mere interessant bliver de enkelte områder. Du får lige et par eksempler fra min hverdag:

Få styr på driftstider – et eksempel

Nogle gange er det fedt, at en forholdsvis simpel ting som at få styr på driftstider på ventilationsanlæg kan gøre en kæmpe forskel hos den enkelte virksomhed.

Jeg var fx ude på et spillested, hvor det viste sig, at ventilationen kørte i salen, når der ikke var forestillinger derinde. Det stod hurtigt klart, at der var en del at spare; både på el til ventilatoren og til varme.

En trykluftskompressor – et eksempel

En anden gang var jeg ude hos en kunde, som havde en trykluftskompressor, der ikke sygnede af meget. Ingen vidste helt, hvor meget den egentlig kørte, så jeg satte måleudstyr på den, og det viste sig, at den kørte noget mere, end nogen havde regnet med. Faktisk så meget at hvis kunden lavede varmegenvinding på den, ville det dække stort set hele virksomhedens varmebehov.

Kunden var naturligvis overrasket over resultatet. De brugte naturgas som opvarmningskilde og fortalte, at de ville igangsætte projektet.

Fordeling af forbrug kan drille

Generelt har kunderne rigtig godt styr på deres samlede forbrug, men fordelingen af det er lidt noget andet. Det kræver, at du har flere bimålere rundt omkring i produktionen. Med bimålere kan du følge forbruget tæt, se udviklingen og spotte, hvis der er noget galt eller potentiale for optimering. Det er et godt værktøj til at skabe overblik.

Når jeg er ude hos en kunde, bruger jeg en del tid på at netop at danne mig det overblik over fordelingen. Her bruger jeg typisk spotmålinger, som giver en indikation, jeg kan arbejde videre med – og i min rapport efterfølgende kommer jeg af og til med forslag til opsætning af bimålere – for netop at bevare overblikket over forbruget.

Vil du vide mere?

Jeg synes som sagt, at alt det her med energi er interessant – også det her med udviklingen på el- og energipriser. Det er helt vildt, som det er steget på så relativ kort tid. Min anbefaling til dig, der gerne vil læse lidt mere, er derfor helt klart, at du læser de månedlige Markedsrapporter fra vores handelsafdeling.

Og har du spørgsmål og kommentarer til noget af ovenstående, eller skal vi kigge på energioptimering i din virksomhed? Så skal du endelig bare kontakte mig på sjo@scanenergi.dk, 99 92 91 07 eller via LinkedIn.

Emner: Energioptimering, Energisyn, Bæredygtighed, Energibesparelser, Elpriserne, Mød energirådgiveren

Seneste blogindlæg:

Rådgivernyt uge 8 – Sådan kommer du i gang med energioptimering i din virksomhed

read more

Markedsrapport uge 6 2024

read more

Er en el-aftale farlig?

read more

A CLEAR AND BOLD HEADER