Mød energirådgiveren: Lasse Bjergen Rath.

avatar

Skrevet af Lasse Bjergen Rath - 16 marts, 2023

header-picture

Vi sætter ansigt på energirådgivningen ved løbende at introducere dig for vores team af kompetente rådgivere. I denne uge fortæller Lasse Bjergen Rath lidt om sig selv og hverdagen som energirådgiver. 

 Jeg bor i et dejligt rækkehus i Hornslet sammen med min kæreste Caroline og vores hund Eevee – en energisk, rødbrun Mittelspitz, som er god til at holde vagt.

Jeg interesserer mig meget for biler, teknik og har naturligvis intelligent styring af alting herhjemme, så vi kan styre det på telefonen. Og skal jeg være aktiv, spiller jeg padel tennis med mine kammerater.

Det har altid været sjovt at arbejde med teknik og mekanik, så efter folkeskolen startede jeg på en EUX-uddannelse, hvor jeg kombinerede det gymnasiale med en uddannelse som personvognsmekaniker. Jeg vidste allerede inden, jeg startede på uddannelsen, at jeg ville læse videre. Valget faldt på bacheloruddannelsen som maskinmester i Aarhus – denne afsluttede jeg i sommeren 2022.

Smag for energirådgivning

I forbindelse med mit studie, skulle vi vælge valgfag. Her valgte jeg ”Energy – Technology & Management” – en international linje, hvor vi talte meget om den grønne omstilling og vedvarende energikilder. Det var virkelig interessant.

Min bacheloropgave handlede om energioptimering af et trykluftsanlæg hos en lokal virksomhed. Jeg blev bekræftet i, at det her med at spare energi og finde andre, vedvarende løsninger var utrolig spændende. Og derfor var næste skridt at søge en stilling som energirådgiver her hos Scanenergi.

Hverdagen som energirådgiver

Som energirådgiver kommer jeg vidt omkring. Fra Sønderjylland til Skagen, Fyn og vestkysten – jeg kommer ud, hvor virksomhederne har brug for det.

Når jeg kommer på besøg, går vi en runde og ser på deres maskiner og anlæg. Her taler vi om deres forventninger, vi ser på muligheder, og jeg kommer med løsningsforslag til, hvordan vi kan optimere og gøre tingene endnu bedre.

Det er virkelig spændende at komme ud forbi en virksomhed og hjælpe dem med at reducere forbrug, spare penge og reducere CO2-udslippet – og på den måde giver et nøk med i den grønne omstilling. Det er til gavn for virksomheden og for os alle.

Scanenergi-energiraadgivning-lasse-bjergen-rath-citat

Energirådgivning – et eksempel

Jeg har fx været ude ved en produktionsvirksomhed, som havde brug for, at deres produkt blev opbevaret ved bestemte temperaturer. Til det formål havde de en kedel, som blev fyret med naturgas.

Vi kunne se på deres faktura, at gasforbruget var steget rigtig meget. Det viste sig, at der var sket en ændring, der hvor de skulle indstille temperaturen. Det betød, at strålepanelerne i loftet forsøgte at varme op, samtidig med at varmepumperne forsøgte at køle ned. Ved at sikre, at de to ikke modarbejdede hinanden, men i stedet kun blev tændt ved behov, halverede vi virksomhedens gasforbrug.

Denne case viser lidt om, hvor vigtigt det er, at alle indstillinger er korrekte. Og det er noget af det, vi som energirådgivere kan hjælpe dig med at måle og vurdere.

Fokus på konvertering og solenergi

Min profil som maskinmester er rimelig bred, og det er et godt udgangspunkt, som jeg kan bruge hos langt de fleste virksomheder. Samtidig er jeg en del af et kompetent team herinde, hvor vi konstant holder os opdateret på nye teknologier, og hvad der sker indenfor den grønne omstilling. Der sker noget nyt og kommer ny viden til hele tiden – det er virkelig et spændende felt at arbejde indenfor.

Det er meget oppe i tiden (forår 2023, red.) med konvertering fra fossile brændstoffer til noget mere grønt som fx fjernvarme og varmepumper.

Og så er der solceller. Jeg laver mange solcelleberegninger for kunder, som ønsker at undersøge muligheden for helt eller delvist at dække deres el-forbrug med solceller. Her får du som kunde en komplet vurdering af, hvor stort anlægget skal være ift. virksomhedens beliggenhed, dit forbrug og forbrugsmønster, så vi dimensionerer projektet nøjagtigt efter dine behov.

Det handler om tilbagebetalingstid

Uanset om vi laver en solcelleberegning eller på anden vis rådgiver virksomheder ift. investeringer, der kan give en grønnere profil og lavere omkostninger, er tilbagebetalingstiden vigtig. Virksomheden skal kunne følge med rent investeringsmæssigt, for det koster jo – også selvom det er tjent hurtigt hjem.

Lige nu (forår 2023, red.) har elmarkedet svunget rigtig meget, og det er svært at spå om, hvad fremtiden bringer. Det stiller nye krav til vores beregninger: Vi er realistiske og ønsker, at du som kunde får tal så tæt på virkeligheden som muligt, så du kan træffe beslutningen på et godt grundlag.

Det betyder helt lavpraktisk, at du får tilbagebetalingstider udregnet fra to forskellige scenarier. Typisk vil forventningen til fremtiden ligge et sted mellem de to scenarier, og det tager vi naturligvis en snak om. Har du en fastpris, er det en anden sag – så er tilbagebetalingstiden nemmere at forholde sig til.

Anbefaling

Du kan altid følge med på vores blog og LinkedIn, hvor du løbende finder relevante tips og nyheder. Og så vil jeg anbefale dig at downloade vores afgiftsguide, hvor du ret hurtigt får et overblik over hvilke muligheder, din virksomhed har for godtgørelse af energiafgifterne.

Har du spørgsmål eller kommentarer, skal du endelig kontakte mig på lar@scanenergi.dk, 30 16 36 34 eller connecte med mig på LinkedIn.

Emner: Energioptimering, Energisyn, Bæredygtighed, Energibesparelser, Elpriserne, Kundetilfredshed, Mød energirådgiveren

Seneste blogindlæg:

God sommer 2024

read more

Nye produkter på vej

read more

Rådgivernyt uge 25 - Status på 1. halvår 2024

read more

A CLEAR AND BOLD HEADER