Markedsrapport uge 8 2022.

Skrevet af Scanenergi - 24 februar, 2022

header-picture

Markedsrapport 21. februar 2022

Markedet er faldet lidt til ro. Dette gælder både for de leverede spotpriser og for forwardmarkederne. Når vi siger faldet til ro, betyder det dog ikke en tilbagevenden til ”gamle dage” hvor udsving på € 5,00 i forwardprisen var et tilløbsstykke og spotpriser over € 100,00 var et særsyn – langt fra.

Vi handler stadig på historisk høje niveauer, men de daglige udsving er blevet mindre, og kun fra tid til anden ser vi et forwardmarked, som flytter sig + € 5,00 indenfor dagen.

Se med - vi fortæller om elmarkedet

Vi giver dig et overblik over elmarkedet netop nu. Se med, når Jens fortæller* - og læs hele markedsrapporten nedenfor.

*Videoen er optaget den 23. februar 2022 forud for Ruslands invasion af Ukraine.

Energi

Olieprisen er fortsat stærk og har været lidt stigende og handler nu omkring $ 95,00, hvilket er op med $ 10,00 fra sidste markedsrapport. Udfordringen mod øst mellem Ukraine og Rusland spiller kraftigt ind på energipriserne, herunder også olieprisen. Det er meget afgørende for priserne – og naturligvis hele leveringsproblematikken, idet store dele af Europa får sin gas fra Rusland, at krisen finder en diplomatisk løsning. En krig vil få uoverskuelige økonomiske konsekvenser udover naturligvis de store menneskelige omkostninger.

Kulprisen er igen stigende, og således handler vi omkring $ 110,00.

Hamstringen af energi sker stadig, selvom det lige nu ikke ser ud til, at Europa får en kold vinter.

CO2 prisen handler stadig højt på ca. € 90,00, og trenden er stadig op. Vi er fortsat ikke langt fra de € 100,00, som flere politikere og miljøorganisationer har talt for i mange år. Det bliver spændende at se, hvad de gør, når og hvis vi når ”de magiske 100,00”. Kommer der flere tiltag for at afhjælpe forbrugerne med stigninger i markedsprisen på energi – for den bliver med € 100,00 i CO2 meget højere.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Opdatering 24. februar 2022

Efter denne markedsrapport blev udgivet, skete det vi frygtede. Rusland har iværksat en full-scale invasion af Ukraine. Det har fået en massiv indflydelse på verdens energi- og råvare priser. Olieprisen ligger nu $105,00 – gasprisen er op med € 25,00 fra luk i går – og den tyske forwardpris for 2023 er steget € 25,00 fra i går til i dag.

De nordiske forwardpriser stiger tilsvarende, med € 15,00 i nærmeste kvartalskontrakt og € 5,00 for næste år. En krig midt i Europa er en katastrofe. Ikke kun menneskeligt men også økonomisk og de næste dage kommer til at definere hvad EU, NATO og diplomatiet kan og vil.

Vi håber det bedste og krydser fingre for en fredelig løsning.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Prisudviklingen

Systemkontrakten for 2022 sluttede i 2021 af på € 62,00 og de danske CFD-kontrakter sluttede på ca. € 120,00. Markedet forventede således ved årsskiftet en ganske høj spotlevering for indeværende år - ca. 1350 Dkk/MWh. Prisen for resten af 2022 ligger lige nu omkring 1150 Dkk/MWh, så markedspriserne ER noget lavere, selvom vi stadig befinder os på et historisk højt niveau.

Spotpriserne er lidt lavere igen efter nogle vilde måneder, men vi får dog stadig leveret højt. Januar blev leveret omkring € 110,00 – 120,00 på DK1 & DK2 og i denne måned ligger leveringen indtil nu omkring € 100,00. Det er den nye normal, der har indfundet sig. Den fortsat store udbygning af VE forventer vi også i fremtiden at give færre meget lave timer men langt flere høje timer.

Graf 2_Markedsrapport uge 8_22

Vi anbefaler stadig at købe systemafdækning på tilbagefald og huske at afdække sin CFD-risiko, idet vi ikke forventer de danske CFD-priser, hverken DK1 eller DK2, falder tilbage - nærmere tværtimod.

Det er en gentagelse, men det kan ikke siges eller vises tydeligere end nu. Man skal ALTID afdække sin områderisiko (CFD), når man afdækker sit elforbrug på fastpris. Udelukkende at afdække ”system-benet” er IKKE afdækning men spekulation i ekstrem grad!

I grafen nedenfor kan vi se udviklingen i den tyske og nordiske kontrakt for år 2022. Den gule er Tyskland, cyan er Norden og forskellen på de to er nederst i grøn.

Graf 1_Markedsrapport uge 8_22

Hydrobalancen

Den nordiske balance nærmer sig en fyldningsgrad omkring normalen efter at have været ”presset” det meste af 2021. De næste uger ser temperaturerne normale ud med + 1-2 grader over normalen for årstiden i Norden som helhed. Vinden er noget højere end normalen og nedbøren lidt over normalen. Så blæsende og regnfuldt = trist de næste uger generelt.

Sidste måned blev leveret med en CFD på DK1 og DK2 omkring € 20 - 25, og vi forventer indeværende måned bliver leveret på cirka det samme.

Graf 3_Markedsrapport uge 8_22

Påvirkningen af de danske CFD-priser

Spændet mellem de nordiske og tyske priser har udvidet sig endnu engang og ligger i skrivende stund omkring € 100,00, hvilket er en stigning på € 25,00 fra sidste markedsrapport. Forskellen understøtter fortsat en høj CFD i Danmark.

Vi ser på nedenstående graf priserne for de danske CFD-kontrakter for årene 2023 - 2025 med DK1 til venstre og DK2 til højre.

Graf 5_Markedsrapport uge 8_22

Det er fortsat høje kul, gas og oliepriser, som holder hånden under de tyske priser. Olien ligger i $ 95,00 og kul i $ 110,00. Også en CO2 som nu handler over € 90,00 (som også er all-time-high) hjælper til. Kun gasprisen i Europa er faldet den seneste måned efter eksplosive stigninger tidligere. En meget kold vinter er stort set aflyst, hvilket har fået risikopræmien på gas ned. Vi har svært ved at se disse parametre ændre sig og forventer således stadig høje(re) CFD priser herhjemme både på DK1 og DK2.

I grafen nedenfor kan vi se udviklingen for kul, gas olie og CO2. Den grønne er kul, blå er gas, orange er olie og CO2 er pink.

Graf 4_Markedsrapport uge 8_22

Emner: Markedsrapport

Seneste blogindlæg:

Rådgivernyt uge 17 - Nye regler for Energisyn – er din virksomhed omfattet?

read more

KLIMAskov 2024

read more

Markedsrapport uge 14 2024

read more

A clear and bold header