Markedsrapport uge 6.

Skrevet af Scanenergi - 06 februar, 2019

header-picture

Markedsrapport uge 6

Priserne, såvel forwardpriserne som spotpriserne, fortsætter deres himmelflugt.

Siden årsskiftet er kul og især CO2 steget markant. CO2 prisen ligger, trods en vis uvished om hvad England bestemmer sig for i forhold til EU, på € 23,00 efter at være i all time high på € 25,50.

Da kul som sagt også er steget, delvis pga. produktions- og leveringsproblemer i Kina og Australien, er forwardpriserne steget. Systemkontrakten for år 2020 handler således € 38,80 efter også at være handlet i all time high på € 40,50. Som det ses af nedenstående graf, er system kontrakterne for 2021 og 2022 ligeledes steget markant.

Graf 1_Markedsrapport uge 6

Det er koldt derude, ikke kun herhjemme og i Skandinavien, men i hele Europa. Og det er koldere end normalt. Det betyder, at også de tyske priser stiger markant, og det sætter sig ikke kun i de lange, men også i spotprisen. Spotprisen for uge 4 var således den højeste systemspotpris i 6-7 år. Ikke siden da har ugegennemsnittet været over € 60,00 (den blev € 60,12).

Graf 2_Markedsrapport uge 6

Stigningen i spotpriserne skyldes den kolde vejrtype, som ser ud til at fortsætte den næste uge, med en noget lavere vindproduktion end estimeret, og et forbrug i hele Norden lidt over normalt.

Det er vores forventning, at da vi går mod normale temperaturer om en uge (det siger prognoserne i hvert fald), så vil vi se et lidt sivende forwardmarked i takt med, at underskuddet i de nordiske vandreservoirer som ligger med en samlet fyldningsgrad på – 20TWh, bliver mindsket. Ligeledes vil spotpriserne forventeligt stabilisere sig på niveauet, og påvirket af vindproduktionen, som dog lige nu ser ud til at blive realiseret lavt de næste uger, forventer vi ikke yderligere stigninger i de danske spotpriser de næste uger.

Ellers er ugens store energinyhed, at Tyskland, nu efter at have sat dato på lukning af sine atomkraftværker, nu også har sat dato på, hvornår dele af deres kulkraftværker skal lukkes ned. Fra 2022 og frem til 2038 skal værkerne lukkes, så man kan imødekomme kravene om en CO2 reduktion. Det bliver dyrt men også interessant at se, hvorledes forhandlingerne kommer til at foregå.

Venlig hilsen

Scanenergi

 

Emner: Elpriserne, Markedsrapport

Seneste blogindlæg:

Rådgivernyt - Fornyelse af det lovpligtige energisyn

read more

Halvvejsstatus på 2020

read more

Markedsrapport uge 25 2020

read more

A clear and bold header