Markedsrapport uge 41 2024.

avatar

Skrevet af Jens Brøgger - 10 oktober, 2024

header-picture

Så fik vi sat gang i rentenedsættelserne. Både ECB og FED sænkede renterne, og som vi skrev sidst, så ville en rentenedsættelse på 0,5% i USA kunne påvirke energipriserne.

Dette er sket, men om det er derfor eller snarere noget andet, der ligger til grund for bevægelserne i energipriserne, er nok et andet spørgsmål.

Se med

Vi giver dit et overblik over elmarkedet netop nu.
Se med, når Jens fortæller – og læs hele markedsrapporten nedenfor.

 

Øget uro i Mellemøsten påvirker energipriser

Uroen i Mellemøsten er nemlig tiltaget, efter Iran igen har sendt missiler mod Israel.

Dette er sket som hævn på kraftige Israelske angreb på Hizbollah i Libanon – angreb, som efterfølgende blev fulgt op af noget, der ligner en begyndende Israelsk invasion af Libanon.

Som udgangspunkt er der tale om en mindre militær operation, men historien siger, at Israelske soldater på jorden i Libanon kan ende med store konsekvenser.

Sidst dette skete, endte det med en Israelsk tilstedeværelse på mange år med voldsomme ødelæggelser og tab af menneskeliv i tusindtal.

Konfrontation på denne måde og en direkte konflikt mellem Iran og Israel er ensbetydende med uro på energimarkederne, og det er nok også det, som har gjort, at hele energispekteret er steget siden sidst.

 

Råvarepriserne bevæger sig generelt op

Olien nærmer sig 550 DKK/tønde, og gasprisen er igen over 300 DKK/MWh. Dette har betydet, at hele forwardkurven på elmarkedet er steget – ikke meget, men nok til at man begynder at se netop den uro, som kan give den forventede trendvending.

Den seneste uge er også en historisk uge – specielt i England. Her har man netop lukket det sidste kulfyrede kraftværk, hvilket er rigtig godt for miljøet. For blot 10-15 år siden stod de kulfyrede værker for op imod 1/3 af den samlede energiproduktion i landet, men også her er man i gang med en kraftig omstilling af produktionsapparatet.

Kul stod blot for små 3% for energiforsyningen her til slut, så det er nok ikke lukningen af det sidste værk, som vil give englænderne nervøse trækninger op til vinteren.

Hvis udsigten til en stigende uro i Mellemøsten med efterfølgende stigende gaspriser materialiserer sig, vil det derimod øge utrygheden i landet.

Vi skrev i seneste Markedsrapport, at Tyskland og England er ekstremt afhængige af muligheden for import af el, og en kold vinter med stigende gaspriser vil være gift for forbrugerne og potentielt for forsyningssikkerheden.

Kulprisen er steget markant (ca. 10%) fra seneste Markedsrapport og ligger omkring 885 DKK/ton, CO2 er lidt lavere og ligger i 465 DKK/MWh, og gasprisen er igen steget med ca. 40 DKK/MWh og ligger nu omkring 305 DKK/MWh.

Denne måned ligger spot-leveringen på DK1 indtil nu omkring 550 DKK/MWh, hvilket er på niveau med de seneste 2 måneder, men også generelt over årsgennemsnittet på de første 8 måneder på ca. 480 DKK/MWh.

I grafen nedenfor kan vi se udviklingen i den tyske og nordiske kontrakt for år 2024. Den orange er Tyskland, lilla er Systempris, DK1 er grøn og DK2 er blå.

Graf 1_Markedsrapport uge 41 _2024

Spotlevering DK1 og DK2 – ugegennemsnit

Graf 2_Markedsrapport uge 41 _2024

Den hydrologiske balance er stadig lidt over normalen og er steget en del fra seneste Markedsrapport. Vi ligger omkring +9 TWh over det normale for årstiden.

I uge 41/42 bliver temperaturerne omkring normalen for årstiden i Norden som helhed. Vinden er der, men bliver ligeledes som normalt for årstiden i perioden, og det samme gælder igen for nedbøren. Derved ligner de næste uger noget, vi er vant til.

Sidste måned (september) blev leveret med en CFD på DK1og DK2 omkring 375 DKK/MWh, og denne måned forventer vi bliver leveret på 300-375 DKK/MWh.

Graf 3_Markedsrapport uge 41_2024

Spændet mellem de nordiske og tyske priser for nærmeste år har efter den seneste måneds indsnævring stabiliseret sig, og i øjeblikket er niveauet for 2025 på 350 DKK/MWh.

Forskellen understøtter fortsat en høj CFD i Danmark (se sidste graf nederst). Olien ligger som beskrevet i 550 DKK/tønde og kul i 885 DKK/ton. Gasprisen i Europa (TTF) ligger 300 DKK/MWh.

Gasprisen vil til stadighed være værd at følge, for trods det at de europæiske gaslagre er fyldt til maksimum, så vil store dræn – uagtet af hvilken årsag – kunne medføre store prisstigninger i elprisen på kontinentet. Siden seneste Markedsrapport er den fornyede uro i Mellemøsten grunden til, at gasprisen igen prøver at komme over de vigtige 300 DKK/MWh.

Nedenstående graf viser udviklingen i gas (blå), CO2 (lilla), olie (orange) og kul (grøn).

Graf 4_Markedsrapport uge 41 _2024

Vi ser på nedenstående graf priserne for de danske CFD-kontrakter for de nærmeste 3 år med DK1 til venstre og DK2 til højre.

Graf 5_Markedsrapport uge 41_2024

 

Emner: Markedsrapport

Seneste blogindlæg:

Markedsrapport uge 41 2024

read more

Udfasning af bladordningen

read more

Markedsrapport uge 38 2024

read more

A clear and bold header