Markedsrapport uge 41 2021.

Skrevet af Scanenergi - 11 oktober, 2021

header-picture

Markedsrapport 11. oktober 2021

Vi sætter dagligt, ja næsten time for time nye rekorder, og det i hele el- og energisegmentet og på både spot- og forwardpriser.

Energi

Olieprisen er fortsat stærk og handler nu omkring $ 85,00.

Kulprisen stiger stadig voldsomt, og handler nu $ 141,00 hvilket ikke er set siden 2008. Blandt andet kineserne hamstrer kul i stor stil, og ligesom med gas er det ”kamp fra hus til hus” mellem de energitunge lande om at få tilstrækkelige leverancer. Vi ser nu enkelte lande rundt om i verden blive ramt af blackouts på grund af manglen på el grundet de høje energipriser. Dette forventer vi også kommer tættere på os i Europa, idet man skal huske, at de kraftige stigninger og helt ekstreme udsving sker i et normal-vinter scenarie.

Hvis vinteren skulle blive kold, så har vi balladen.

CO2 prisen er også fortsat stærk, og prisen er stabiliseret omkring € 60,00. Det var det punkt, vi de sidste parmarkedsrapporter har skrevet ville være toppen. Vi har været i € 66,00, men prisen er søgt ned mod € 60,00 igen.

CFD'er og Forward priser

Nærmeste årskontrakt for år 2022 er for Nordens vedkommende steget med € 15,00 hvor den tyske forwardpris igen er steget med næsten € 20,00. Det er en voldsom stigning og overordnet set en voldsom ”skævvridning” af forskelle mellem Norden og Tyskland. Dette har øget prissætningen på de danske CFD priser, hvilket man kan se i sidste graf i denne rapport.

Vi ser de tyske forwardpriser handle markant højere end de nordiske priser. Forskellen på nærmeste årskontrakt ligger jf. grafen nedenfor nu omkring € 80,00 og har faktisk handlet med så stor en forskel som € 139,00 og dette holder hånden under det nordiske marked, et marked som vi reelt ser lidt lavere. Den fortsat høje leverede (spot) CFD på € 35,00 - 45,00 i september måned understøtter også det generelle billede. Spotleveringen for starten af oktober viser vanvittige € 70,00 i område CFD for DK1 og DK2.

Vi anbefaler stadig at købe systemafdækning på tilbagefald og huske at afdække sin CFD-risiko, idet vi ikke forventer de danske CFD-priser, hverken DK1 eller DK2, falder tilbage - nærmere tværtimod. Markedets forventning til den gennemsnitlige spotlevering for DK1 og DK2 i 2022 er således nu mellem € 100,00 og € 110,00.

Det er en gentagelse, men det kan ikke siges eller vises tydeligere end nu. Man skal ALTID afdække sin områderisiko (CFD), når man afdækker sit elforbrug på fastpris. Udelukkende at afdække ”system-benet” er IKKE afdækning men spekulation i ekstrem grad!

Grafen nedenfor viser udviklingen i den tyske og nordiske kontrakt for år 2022. Den gule er Tyskland, cyan er Norden og forskellen på de to er vist nederst i grøn.

Graf 1_Markedsrapport uge 41_21

Graf 2_Markedsrapport uge 41_21

Hydrobalancen

Den nordiske balance er en del lavere og vi ligger lidt under normalen for årstiden. Der mangler i grunden ingen vand i Norden, og de seneste uger har i Norden generelt været meget våde.    De næste uger ser en anelse lunere ud i Norden som helhed. Vi ligger nu ca. 1 – 2 grader over normalen for årstiden. Vinden ligger noget over normalen, og nedbøren ligeledes noget over normalen. Sidste måned blev leveret med en CFD på DK1 og DK2 på ca. € 40,00, og vi forventer indeværende måned bliver leveret ca. € 70,00.

Graf 3_Markedsrapport uge 41_21

Påvirkningen af de danske CFD-priser

Spændet mellem de nordiske og tyske priser bare stiger og stiger, og sætter næsten ny rekord hver dag. Dette understøtter derfor stadig en høj CFD i Danmark. Vi ser de tyske forwardpriser på de højeste niveauer nogensinde. Nærmeste årskontrakt handler så højt som € 120,00 efter at have handlet så højt som € 175,00. Det er fortsat stigende kul og oliepriser, som trækker priserne op. Olien i $ 85,00 og kul i $ 141,00 efter næsten at have været i $ 200,00! Også en CO2,som ligger over € 60,00 (som også er all-time-high), hjælper til. Vi har svært ved at se disse parametre ændre sig og forventer således stadig høje(re) CFD priser herhjemme både på DK1 og DK2.

Graf 4_Markedsrapport uge 41_21

Ovenstående graf viser priserne for de danske CFD-kontrakter for de nærmeste 3 år med DK1 til venstre og DK2 til højre.

Emner: Markedsrapport

Seneste blogindlæg:

KLIMAskov 2024

read more

Markedsrapport uge 14 2024

read more

Rådgivernyt uge 12 – er din virksomhed omfattet af de nye regler for Energisyn?

read more

A clear and bold header