Markedsrapport uge 37 2021.

Skrevet af Scanenergi - 16 september, 2021

header-picture

Markedsrapport 15. september 2021

Man ved næsten ikke, hvordan man skal starte på denne markedsrapport, for det er samme historie som i de sidste par skriv - bare endnu vildere!

Vi sætter dagligt - ja næsten time for time nye rekorder,  og det i hele el- og energisegmentet og på både spot- og forwardpriserne.

Olieprisen er fortsat stærk og handler nu omkring $ 75,00. Vi mener stadig, at det nuværende niveau vil holde, men en eventuel uro i forbindelse med et magtskifte i Norge vil måske kunne komme til at påvirke prisen i opadgående retning. Den kommende socialdemokratiske regeringsleder har dog meldt ud, at man ikke har planer om at pille ved den norske olieproduktion, men nu vi får se.

Kulprisen stiger stadig voldsomt, og handler nu $ 132,00, hvilket ikke er set siden 2008.

CO2 prisen er også fortsat stærk, og prisen er stabiliseret omkring € 60,00. Det var det punkt, vi forventede i sidste markedsrapport, ville være toppen. Stigningen er gået hurtigere, end vi forventede og vi anser det ikke for usandsynligt, at vi skal højere endnu.

Den fortsatte lune og relativ tørre sommer / efterår har gjort sit indhug i fyldningsgraden i de nordiske vandreservoirer og dette påvirker naturligvis produktionsprisen på el i Norden.

Alle ovennævnte fundamentale faktorer har gjort, at hele forwardkurven er rykket højere.

Nærmeste årskontrakt for år 2022 er for Nordens vedkommende steget med € 15,00, hvor den tyske forwardpris igen er steget med næsten € 20,00. Det er en voldsom stigning og overordnet set en voldsom ”skævvridning” af forskelle mellem Norden og Tyskland. Dette har øget prissætningen på de danske CFD priser, hvilket man kan se i sidste graf i denne rapport.

Der er derfor reelt set ikke ændret noget i det overordnede scenarie. Vi ser de tyske forwardpriser handle markant højere end de nordiske priser. Forskellen på nærmeste årskontrakt ligger jf. grafen nedenfor nu omkring € 50,00 og dette holder hånden under det nordiske marked; et marked som vi reelt ser lidt lavere. Den fortsat høje leverede (spot) CFD på € 20,00 - € 25,00 i august måned understøtter også det generelle billede. Spotleveringen for starten af september viser vanvittige € 40,00 i område CFD for DK1 og DK2.

Vi anbefaler stadig at købe systemafdækning på tilbagefald og huske at afdække sin CFD-risiko, idet vi ikke forventer, de danske CFD-priser, hverken DK1 eller DK2, falder tilbage -  nærmere tværtimod. Markedets forventning til den gennemsnitlige spotlevering for DK1 og DK2 i 2022 er således nu mellem € 85,00 og € 90,00.

Det er en gentagelse, men det kan ikke siges eller vises tydeligere end nu. Man skal ALTID afdække sin områderisiko (CFD), når man afdækker sit elforbrug på fastpris. Udelukkende at afdække ”system-benet” er IKKE afdækning men spekulation i ekstrem grad.

I grafen nedenfor kan vi se udviklingen i den tyske og nordiske kontrakt for år 2022. Den gule er Tyskland, cyan er Norden og forskellen på de to er nederst i grøn.

Graf 1_Markedsrapport uge 37_21

Graf 2_Markedsrapport uge 37_21

Den nordiske balance er faldet meget over de varme uger og ligger nu på samme lave niveau, som vi gjorde i det meget varme 2018. Der mangler ingen vand i Norden, men der skal snart ske et vejrskifte for, at vi kan blive ved at skrive dette. De næste uger ser lidt kølige ud set i Norden som helhed. Vi ligger ca. 1 – 2 grader under normalen for årstiden. Vinden bliver som normalen og nedbøren ligeledes under normalen. Sidste måned blev leveret med en CFD på DK1 og DK2 på ca. € 15,00 - 20,00 og vi forventer indeværende måned bliver leveret ca. € 40,00.

Graf 3_Markedsrapport uge 37_21

Spændet mellem de nordiske og tyske priser bare stiger og stiger og sætter næsten ny rekord hver dag. Dette understøtter derfor stadig en høj CFD i Danmark. Vi ser de tyske forwardpriser på de højeste niveauer nogensinde. Nærmeste årskontrakt handler så højt som € 105,00, hvilket igen er næsten € 25,00 højere, end da vi skrev sidste markedsrapport! Det er fortsat stigende kul og oliepriser, som trækker priserne op. Olien i $ 75,00 og kul i $ 132,00 – det højeste niveau siden 2008! Også en CO2 som ligger over € 60,00 (som også er all-time-high) hjælper til. Vi har svært ved at se disse parametre ændre sig og forventer således stadig høje(re) CFD priser herhjemme, både på DK1 og DK2.

Graf 4_Markedsrapport uge 37_21

Vi ser på ovenstående graf, priserne for de danske CFD-kontrakter for de nærmeste 3 år med DK1 til venstre og DK2 til højre.

Emner: Markedsrapport

Seneste blogindlæg:

Markedsrapport uge 12 2023

read more

Mød energirådgiveren: Lasse Bjergen Rath

read more

Er grønt, grønt?

read more

A CLEAR AND BOLD HEADER