Markedsrapport uge 12 2022.

Skrevet af Scanenergi - 24 marts, 2022

header-picture

Markedsrapport 22. marts 2022 

”Markedet er faldet lidt til ro”. Det skrev vi i sidste markedsrapport, og blot få timer før den blev udsendt, indledte Rusland en invasion af Ukraine – og så var den ro væk.

Vi handler igen på historisk høje niveauer, og de store daglige udsving er tilbage i et forwardmarked, som rask væk flytter sig + € 5,00 indenfor dagen - og endnu mere i CFD-markedet.

Se med - vi fortæller om elmarkedet

Vi giver dig et overblik over elmarkedet netop nu. Se med, når Jens fortæller - og læs hele markedsrapporten nedenfor.

Energipriserne

Olieprisen er er steget kraftigt og handler nu omkring $ 120,00. Kulprisen er igen stigende, og således handler vi omkring $ 160,00. 

Prisen på gas er naturligvis i fokus, og markedet venter i spænding på, om EU ”tør” indføre stop for import af russisk gas. Isoleret set burde man overveje et importstop, idet de europæiske gasforbrugere indirekte finansierer den russiske krig. Men omvendt spiller forsyningssikkerheden ind, for ikke at tale om, hvad endnu højere energipriser får af indflydelse på de europæiske virksomheder.

Prisudviklingen

Systemkontrakten for 2022 sluttede i 2021 af, som tidligere skrevet, på € 62,00 og de danske CFD-kontrakter sluttede på ca. € 120,00. Markedet forventede således ved årsskiftet en ganske høj spotlevering for indeværende år på ca. 1350 Dkk/MWh. Prisen for resten af 2022 er nu steget til omkring 1600 Dkk/MWh, så markedspriserne er steget voldsomt, hvilket naturligvis skal finde sin begrundelse i krigen i Europa. Hvad det, udover de triste menneskelige konsekvenser, kan få af konsekvenser for den europæiske vækst i takt med at energipriserne stiger, er i fokus.

Spotpriserne stiger igen. Januar blev leveret omkring € 115,00 på DK1, februar blev leveret på samme niveau, men i denne måned ligger leveringen indtil nu omkring € 250,00. Det er den nye normal, der har indfundet sig.

Graf 2_Markedsrapport uge 12_22

Vi anbefaler stadig at købe systemafdækning på tilbagefald og huske at afdække sin CFD-risiko, idet vi ikke forventer de danske CFD-priser, hverken DK1 eller DK2, falder tilbage - nærmere tværtimod.

Det er en gentagelse, men det kan ikke siges eller vises tydeligere end nu. Man skal ALTID afdække sin områderisiko (CFD), når man afdækker sit elforbrug på fastpris. Udelukkende at afdække ”system-benet” er IKKE afdækning men spekulation i ekstrem grad!

I grafen nedenfor kan vi se udviklingen i den tyske og nordiske kontrakt for år 2023. Den gule er Tyskland, cyan er Norden og forskellen på de to er nederst i grøn.

Graf 1_Markedsrapport uge 12_22

Hydrobalancen

Den nordiske balance nærmer sig en fyldningsgrad omkring normalen efter at have været ”presset” det meste af 2021. Den næste uge bliver temperaturerne høje ud (+ 3-5 grader over normalen) for årstiden i Norden som helhed. Vinden bliver markant mindre end normalen og nedbøren som normalt - så lun og relativt tørt.

Graf 3_Markedsrapport uge 12_22

Påvirkningen af de danske CFD-priser

Spændet mellem de nordiske og tyske priser ligger i skrivende stund omkring € 110,00. Forskellen understøtter fortsat en høj CFD i Danmark. Vi ser på nedenstående graf priserne for de danske CFD-kontrakter for årene 2023-2025 med DK1 til venstre og DK2 til højre.

Graf 5_Markedsrapport uge 12_22

Det er fortsat høje kul, gas og oliepriser, som holder hånden under de tyske priser. Olien ligger i $ 120,00 og kul i $ 160,00.

Gasprisen i Europa er faldet den seneste måned efter eksplosive stigninger tidligere. Men sanktioner mod Rusland på gasimporten vil kunne få de europæiske gaspriser til at nå hidtil usete niveauer. En meget kold vinter blev stort set aflyst, hvilket har fået risikopræmien på gas ned. Vi har svært ved at se ovenstående parametre ændre sig og forventer således stadig høje(re) CFD priser herhjemme både på DK1 og DK2.

Sidste måned blev leveret med en CFD på DK1 og DK2 omkring € 20,00, og vi forventer indeværende måned bliver leveret på cirka € 100,00.

I grafen nedenfor kan vi se udviklingen for kul, gas, olie og CO2. Den grønne er kul, blå er gas, orange er olie og pink er CO2.

Graf 4_Markedsrapport uge 12_22

 

Emner: Markedsrapport

Seneste blogindlæg:

KLIMAskov 2024

read more

Markedsrapport uge 14 2024

read more

Rådgivernyt uge 12 – er din virksomhed omfattet af de nye regler for Energisyn?

read more

A CLEAR AND BOLD HEADER