Lav elafgift skubber på konvertering til varmepumpe.

Skrevet af Ole Theibel Dahl - 30 august, 2018

header-picture

Har du et par gamle regnestykker liggende på hvorvidt en konvertering til varmepumpe er værd at overveje, så er det måske på tide at opdatere dem en smule. 1. maj 2018 sænkede man nemlig el-afgiften på rumvarme (eks. varmepumper), hvilket betyder en direkte ’besparelse’ på el-opvarmning ift. tidligere.

Så meget billigere bliver det

Årsagen til sænkelse af afgiften er regeringens ønske om at styrke den grønne omstilling - eks. ved at gøre det mere fordelagtigt at vælge elopvarmning i form af eksempelvis varmepumper. Har du allerede en varmepumpe får du naturligvis også gavn af afgiftsnedsættelsen.

I det følgende har vi opsat et simpelt regnestykke, der viser hvad forskellen er før og efter afgiftssænkelsen. Og den er overraskende stor, når man tænker på, at det ”blot” er en sænkelse på 15 øre/kWh (efter afgiftsgodtgørelse).

For at gøre det nemt, har vi taget udgangspunkt i et forbrug på 10.000 liter olie per år. Har man et højere forbrug og/eller anden form for opvarmning (eks. biokedel), kan man blot ændre nettoforbruget til det reelle tal og lave samme regnestykke som herunder:

Før 1. maj 2018:

Konvertering til varmepumpe inden 1. maj 2018

Fra 1. maj til og med udgangen af 2020 ser regnestykket således ud:

Konvertering til varmepumpe efter 1. maj 2018

Det giver en procentmæssig forskel på 7,6 % årligt! I forhold til vores eksempel herover er det i kroner/øre en forskel på 3.375 kr. årligt.

HUSK tilskud!

Når du konverterer opnår du en stor energibesparelse – i ovenstående tilfælde 67.500 kWh. Den besparelse (i kWh) kan du sælge og derved opnå et tilskud til varmepumpen (læs mere om hvad tilskuddet er).

Du kan også downloade vores guide til energitilskud for det fulde overblik. Husk bare, at du skal søge om tilskuddet INDEN du går i gang med projektet. Ellers er der ikke mulighed for at få det udbetalt.

Guide til energitilskud fra Scanenergi

Andre årsager til at konvertere: har du regnet ALT med?

Nu er det ikke alle, for hvem en konvertering til varmepumpe giver god mening, hvis tilbagebetalingstiden alene udregnes på besparelser på forbruget. Men, hvis vi medregner arbejdsløn og tid brugt på eks. at servicere og tømme aske fra et biobrændselsfyr, kan det måske alligevel være en fordel at skifte til en opvarmningsform, der mere eller mindre passer sig selv.

Derfor, når du laver ovenstående regnestykke, så sørg også for at overveje, hvad I bruger af tid på at drifte jeres nuværende opvarmningsform samt hvor meget vedligehold (og udgifter til dette), der er. Først der får i den reelle tilbagebetalingstid.

Du er som altid velkommen til at give os et kald (tlf.: 9992 9099) for en uforpligtende snak om dine muligheder. Du er naturligvis også blot velkommen til at skrive til os.

Emner: Energiafgift, Energioptimering, Energibesparelser

Seneste blogindlæg:

Markedsrapport uge 38 2022

read more

Mød energirådgiveren: Søren Johnsen

read more

Grøn Markedsføringspakke - fortæl om jeres grønne initiativer

read more

A clear and bold header