Energivenlige råd til før og efter sommerferien.

Skrevet af Ole Theibel Dahl - 09 juli, 2019

header-picture

Sommeren nærmer sig (forhåbentligt!) snart, og inden længe går mange af jer på sommerferie. Det betyder, at stilheden vil sænke sig over mange lokaler og produktionshaller landet over. I den forbindelse er mange naturligvis bevidste om, at der skal slukkes lys og skrues ned for varmen.

Men er der mere, man kan gøre?

Jeg har lagt hovedet i blød for at finde de gode tips og tricks frem, som jeg ofte fremhæver, når jeg er ude for at besøge de virksomheder, hvor vi hjælper med en række optimeringsprojekter.

Det er blevet til to lister – gode ting, du kan gøre før ferien og så lidt til efter ferien. Derudover tillader jeg mig også allerede nu at snakke om vinter og fyringssæson - men der er en god grund til det!

Vil du gerne gå endnu dybere til værks, har mine kolleger sammensat en køreplan:

5-punkts køreplan til energioptimeringsprojekter

Men nu til mine gode råd:

Før ferien: 

 1. Sluk for kaffeautomater (varmtvandstank) og vandkølere.
 2. Sluk for lys, PC`ere og skærme
 3. Brug sanserne: når I mener, at ALT (unødvendigt) er slukket, så gå en tur og LYT efter. Kan I stadig ’høre’ noget forbrug?
 4. Sluk for trykluft så tæt på kompressoren som muligt (hvis det er muligt og forsvarligt).
 5. Sænk temperaturen og sluk eventuelt for ventilation.
 6. Luk eller skru ned for køling, hvis muligt.
 7. Brug stilheden i produktionen til at lytte efter utætheder inden der slukkes helt for trykluften. Elektronisk lytteudstyr er kommet godt ned i pris og kan også lejes.
 8. Noter målerstand på el, vand og varmemålere. Du har nu mulighed for at se hvor stort jeres standby forbrug har været, når I kommer retur fra ferien. Måske der er uventet forbrug, der skal undersøges nærmere?

 

Efter ferien:

 1. Tjek frostsikringer (fx varmekabler), fortsat flow og glykolindhold, så I er klar til produktion igen.
 2. Husk at køre renseprogram på vandkølere og kaffeautomater efter ferien (især hvis de har været slukket helt).
 3. Noter stand på el, vand og varmemålere og sammenligning med tallene fra før ferien. Har der været et stort forbrug i sommerferien?

Kunder ved Scanenergi kan med fordel tjekke Kundeportalen for at se sidste års standby-forbrug og dermed måle på, om man kan gøre det bedre denne gang. Andre har måske adgang til lignende data, og så er det bare med at inddrage medarbejderne. Måske det endda kan gøres til en intern konkurrence at spare på energien?

....og snart er det vinter, igen!

Ja, jeg ved det godt. Det er næsten helt unfair at tale om vinter allerede nu. Men der er jo ret beset ikke mange måneder til. Vinter betyder nemlig også endnu en fyringssæson, hvorfor der er al mulig grund til, at man i god tid får set på opvarmningen.

Den teknologiske udvikling inden for specielt varmepumper er gået hurtigt, og priserne er faldet markant i forhold til for få år siden. Det betyder, at hvis du har olie, naturgas eller en dyr fjernvarme som opvarmning, vil der ofte være store besparelser ved installation af varmepumper. Specielt i produktionshaller, kontorer og lagerhaller vil forretningen være god. Der er ofte tilbagebetalingstider på 2-3 år efter tilskud.

Samtidig er el-afgiften til rumvarme blevet yderligere sænket i forbindelse med det nye energiforlig. Det vil have en positiv indflydelse på økonomien ved konvertering til varmepumper, da varmepumper drives af el.

Som en del af det nye energiforlig er det også blevet markant mere attraktivt at udnytte overskudsvarme til rumvarme i virksomheden. Download eventuelt vores energiafgiftsguide, hvor du får lidt mere overblik over reglerne samt dine muligheder for refusion og udnyttelse af overskudsvarme.

Har I selv et par gode råd?

Det var et par umiddelbare bud her fra. Måske du allerede kan ’vinge af’ på dem alle og flere til, og så er du jo sådan set ret godt med og kan derfor gå på ferie med ekstra god samvittighed. Hvis du har et par gode råd, som du gerne vil dele med andre, så meld endelig ind via kommentarfeltet herunder.

Ellers vil jeg gerne benytte lejligheden til at ønske alle en god sommer. Er du interesseret i at høre mere om mulighederne for energioptimering, så tag gerne fat i mig. Du kan skrive til mig på otd@scanenergi.com eller blot ringe på 9992 9243.

Mvh

Ole Theibel Dahl, energirådgiver

Emner: Energioptimering, Energirådgivning

Seneste blogindlæg:

Markedsrapport uge 8

read more

Rådgivernyt - Få styr på ventilationen

read more

Din tilfredshed betyder alt for os

read more

A clear and bold header