Autobranchen – samarbejde med Scanenergi.

Skrevet af Ole Theibel Dahl - 21 september, 2023

header-picture

Vi er glade for og stolte over at være samarbejdspartner med
AutoBranchen Danmark. Her har vi samlet nogle af vores erfaringer med energioptimering hos deres medlemmer.

Autobranchen Danmark er en medlemsorganisation, der bl.a. hjælper med rådgivning og fordelsaftaler. Medlemsvirksomhederne spænder fra autoværksteder til ny- og brugtvognsforhandlere og autolakerer.

Med et branchesamarbejde får medlemmerne adgang til en række fordele. Én af fordelene er, at vi kan tilbyde uvildig energirådgivning til fordelagtige priser. I denne uges rådgivernyt får du et indblik i hvilke energioptimeringsprojekter, vi typisk møder, når vi besøger virksomheder i autobranchen.

Vil du vide mere om branchesamarbejde? Kontakte os til en snak om dine muligheder.

I en tid, hvor bæredygtighed og miljøhensyn er i fokus som aldrig før, og der sker store ændringer i transportsektoren fx ift. elbiler, er det vigtigt ikke at glemme virksomhedens eget energiforbrug.

Her er otte af de mest gængse indsatsområder.

1. Kortlægning af energiforbrug

Det første skridt mod at reducere energiforbruget er at foretage en grundig analyse af, hvor energien anvendes. Dette kan fx gøres ved at kortlægge virksomhedens CO2-udledning og bruge den til at prioritere hvilke områder, der skal arbejdes med.

En CO2-kortlægning giver et godt overblik over hvor virksomheden har sine største CO2-udledninger, det kan fx være på olie eller naturgas til rumvarme.

2. Grønnere opvarmning

Vi oplever fortsat, at mange autoværksteder, bilforhandlere og autolakerer har installeret olie- eller naturgaskedler, ligesom vi ser mange varmluftovne til opvarmning.

Inden vi kommer videre, er det vigtigt at skelne mellem rumvarme og procesvarme:

  • Rumvarme er den varme vi anvender til at varme en bygning op og er typisk fordelt via radiatorer, kaloriferer eller strålevarmepaneler.
  • Procesvarme er den varme, der anvendes fx hos en autolakerer, der anvender varmen i hærdeprocessen. Her er der ofte behov for høje temperaturer og stort behov for energi på kort tid. Dette kan give udfordringer for visse varmekilder, bl.a. fjernvarme og varmepumper.

Konvertering til fjernvarme

Vær opmærksom på, om fjernvarme er rigtig for din virksomhed. Har du fx varmluftovn til opvarmning, skal du etablere at vandbåret varmesystem, før fjernvarme er aktuelt. Og har du fx et maleanlæg, hvor der er behov for høje temperaturer på kort tid til hærdning, er det ikke sikkert, at fjernvarmen kan levere nok varme.

Konvertering til varmepumper

Fordelen ved varmepumper er, at du er uafhængig af prisen på fjernvarme. Til gengæld er du 100% afhængig af prisudviklingen på el. Varmepumper er oftere et lidt dyrere i indkøb, men kan på den lange bane være det rigtige – også for din virksomhed.

3. Optimering af ventilation

Generelt er der ofte store potentialer for reduktion af energiforbruget ved ventilation, som nok er det mest komplekse område at energioptimere. Ved ventilation skelnes der imellem procesventilation og komfortventilation:

  • Procesventilation har til formål at ventilere luften i en proces fx at opvarme, affugte eller at fjerne forurenet luft.
  • Komfortventilation er den ventilation, der typisk er i kontorer og udstillinger og har til formål at give et godt indeklima til de personer, der opholder sig i lokalet.

Begge områder er stærkt reguleret af krav fra arbejdstilsynet, men der er dog alligevel en lang række metoder til reduktion af energiforbruget.

Det handler altid om at fastlægge, hvad dit faktiske ventilationsbehov er. Ofte er der store potentialer i reduktion af driftstider og set punkter. Har du ikke behovsstyring på sin ventilation, kan der også være et godt potentiale i at opbygge et ventilationssystem, der automatisk tilpasser ventilationen til det faktiske behov.

Husk at lukke ned for dit ventilationsanlæg og varmesystem, hvis du alligevel har alle porte til at stå åbne om sommeren.

4. Trykluft og trykluftværktøj

I autoværksteder anvendes der i stort omfang trykluft til drift af en bred vifte af værktøjer. Der kan ofte være et relativt stort besparelsespotentiale ved at anvende batteridrevne værktøjer i stedet.

Ved trykluftproduktion handler det om kun at producere den mængde trykluft, der er behov for. Trykluft er dyrt at producere, da det kun er ca. 10 % af den el, der anvendes til trykluftproduktion, der bliver til decideret brugbar energi. Den resterende del bliver til varme, og denne varme kan du afgiftsfrit anvende til rumvarme. Så har du mulighed for at anvende din overskudsvarme fra trykluftproduktion, kan der være store energibesparelser at hente.

Husk også at slukke trykluftkompressorer udenfor arbejdstid, sikre at kompressoren er tryksat korrekt og at eventuelle trykluftlækager udbedres hurtigst muligt.

5. Udskiftning af belysning til LED

Har du ikke allerede udskiftet til LED, kan der normalt opnås energibesparelser på 40-60% af elforbruget til belysning ved udskiftning.

6. Optimering af klimaskærm

Klimaskærmen er hele den skal, der skiller inde fra ude fx tag, ydervægge, vinduer/døre, porte og terrændæk. Der kan i mange virksomheder opnås energibesparelser ved efterisolering af tage og vægge, udskiftning af vinduer og porte.

Disse projekter er omkostningstunge og har derfor ofte lange tilbagebetalingstider, men det er altid værd at tjekke, om der er muligheder for optimering.

7. Tjek af afgiftsgodtgørelse

Overordnet kan der opnås refusion af energiafgift på den energi, der anvendes til procesformål fx elforbrug og energi til maleranlæg. Har du ikke fået godtgjort energiafgifter i det omfang, du er berettiget til, er der under nogle særlige forudsætninger mulighed for refusion tilbage i tid. Her har vi oplevet at der kan opnås relativt store økonomiske besparelser ved korrekt opgørelse af energiafgifter.

Download energiafgiftsguiden

8. Installation af solceller

Vi har det seneste års tid set en stor stigning i interessen for solceller – og med god grund. I de fleste virksomheder er der aktivitet i de timer, hvor solen skinner, og elproduktionen kan anvendes direkte.

Det er som oftest en god ide, men der er en lang række ting, du skal være opmærksom på ift. at afgøre, om solceller er det rigtige.

Læs mere i Rådgivernyt: Overvejer du solceller til din virksomhed

­Jeg håber, at du er blevet inspireret af at læse lidt om de typiske indsatsområder, vi ser i autobranchen. Det er værd at notere sig, at ikke to virksomheder er ens, og der altid vil være nuancer, der afgør i hvilken retning, du skal arbejde med reduktion af energiforbruget i netop din virksomhed.

Til langt de fleste projekter er det muligt at opnå tilskud igennem Erhvervspuljen fra Energistyrelsen. Vi står klar til at hjælpe jer igennem hele ansøgningsprocessen.

Kontakt os og få professionel rådgivning fra en uvildig ekspert – vi kan guide dig, uanset hvor du er i processen omkring energioptimering i din virksomhed.

Emner: Energioptimering, Energibesparelser

Seneste blogindlæg:

Rådgivernyt uge 17 - Nye regler for Energisyn – er din virksomhed omfattet?

read more

KLIMAskov 2024

read more

Markedsrapport uge 14 2024

read more

A CLEAR AND BOLD HEADER