600 millioner kroner om året
Eller 1.000 kroner pr. fjernvarmkunde. Det er effektiviseringspotentialet, som danske fjernvarmeværker kigger ind i ifølge den rådgivende ingeniørvirksomhed SWECO.
"Der er store besparelser at hente ved at sænke temperaturen i fjernvarmenettet i Danmark. Selv med et meget moderat indgreb kan vi finde over en halv milliard i besparelser – og går man lidt mere drastisk til værks, kan vi finde besparelser på op imod det dobbelte", siger Henry Juul Nielsen, projektleder i SWECO.
Ned med temperaturen
For at høste dette potentiale er det nødvendigt at sænke temperaturen i fjernvarmenettet, da der tabes meget energi på at pumpe varmt vand rundt i de rør, der forsyner de enkelte huse med varme. Jo lavere temperatur der er i fjernvarmenettet, desto mindre energitab. Og det kan sagtens lade sige gøre at sænke temperaturen med 5-10 grader – også i ældre huse.
Stadig varmt brusebad
Det selvfølgelig ikke meningen, at folk skal sidde med tykke uldsweatre og tage kolde brusebade. Derfor er det nødvendigt at hjælpe den enkelte forbruger i form af energiforbedringer. Kasper Holmgaard, energirådgivere med speciale i fjernvarme hos Scanenergi har stor erfaring med at hjælpe boligejere med at spare på fjernvarmen udtaler:
"I praksis er der nærmest ingen huse, vi ikke kan få til at fungere tilfredsstillende med lavere temperaturer. Oftest skal deres anlæg og radiatorer blot indstilles rigtigt. I enkelte tilfælde skal der skiftes lidt udstyr eller sættes en ny eller bedre radiator op – men selv da taler vi om ret simple ændringer. Og der er ingen, der har meldt tilbage, at de ikke kan holde varmen efterfølgende."
Huse bruger ikke energi – det gør mennesker
Hvis vi skal ændre måden at tænke fjernevarme på, kræver det, at vi tager udgangspunkt i mennesker og hjælper forbrugerne med omstillingen til en mere bæredygtig brug af fjernvarme. Den nemme løsning er at skrue op for varmen, men det er også den dyreste – både i kroner og for klimaet.
Fakta om lavtemperaturfjernvarme
• Der er allerede gennemført mange projekter, hvor fremløbstemperaturerne sænkes, og det giver ikke problemer. Som oftest kan man fint klare sig med 55 grader.
• Hvis vi forestiller os at alle fjernvarmedistributionsnet sænker temperaturen til 60 grader året rundt, er den potentielle effektiviseringsgevinst 600 mio. kr. Nogle net kan med fordel sænke temperaturen endnu mere.
• Inden man som fjernvarmeværk begynder at eksperimentere med at sænke temperatuen, bør man undersøge sine hydrauliske muligheder i nettet. Man bør også få gennemgået husene, så man sikrer, at der ikke opstår problemer med varmtvandsproduktionen. Sidst men ikke mindst bør man også hjælpe boligejerne med at energioptimering.
• SWECO arbejder med temperaturoptimering og Scanenergi arbejder med energioptimering. Vores fælles løsning sikrer, at værkerne når effektiviseringspotentialet uden kundeklager.
Mere information
Ønsker du yderligere information om lavtemperaturfjernvarme så kontakt Søren Dürr Grue på tilf. 2429 3713 eller e-mail sdg@scanenergi.com