Spotaftale eller fastprisaftale?.

avatar

Skrevet af Jens Brøgger - 25 september, 2018

header-picture

Er du stadig til fuld risiko med jeres spotaftale?

Som en opfølgning til vores blogindlæg omkring elprisens udvikling henover sommeren 2018, kommer her et lidt mere dybdegående indlæg om spotmarkedet – både historisk set men også fremadrettet.

Indlægget her skal ikke ses som et forsøg på at flytte folk fra spotaftaler over til eksempelvis en fastprisaftale. For mange kan det stadig give mening af have en spotaftale i de kommende år. I sidste ende er det altid en individuel risikovurdering.

Store udsving i markedet

I perioden fra 2008 og frem til sommeren 2018 har vi enten oplevet næsten konstant fald i spotpriserne og/eller realiserede spotpriser mellem 200 DKK og 300 DKK per MWh. Det var i den periode ”let” at træffe valget om, at man som virksomhed kunne rumme den risiko, der er forbundet med at have en spotaftale. Markedet havde længe været for nedadgående og mange mente da også, at den ville fortsætte den vej.

Nedenfor er priserne på spotmarkedet i DK1/DK2 fra årene 2003 til 2017:

Spotudivklingen 2003-2017

De seneste måneders heftige prisstigninger (se nedenfor), har dog fået flere kunder til at revurdere risikovillighed. Flere er derfor gået fra at tænke spotaftale som en måde at ”vinde” over markedet til i stedet at fokusere på, hvad man kan ”tabe” ved fortsatte stigninger på spotmarkedet.

Prisudviklingen på spotmarkedet i 2018

De kortsigtede forventninger til spotmarkedet er en realiseret spotpris resten af året på ca. 370 DKK til 400 DKK per MWh (ekskl. forbrugsmønster og præmier - dvs. anslået 410 DKK til 440 DKK per MWh).

Hvis vi tager et kig på et par fiktive virksomheder, og hvad stigningen i prisen vil betyde, er det således ikke småbeløb, vi taler om:

Pristigninger_konsekvenser af spotprisen 2018

Vi kan på nuværende tidspunkt (desværre) ikke sikre vores kunder priser på 2015-2016 niveauet. Men vi kan sikre, at jeres fremtidige el-aftaler matcher jeres risikoprofil, både når aftalen indgås og fremadrettet.

Giv mig et kald (30163663) eller send mig en email, hvis du gerne vil have vendt jeres el-aftale.

Mvh

Jens Brøgger, salgschef

Emner: Elpriserne

Seneste blogindlæg:

Rådgivernyt - Fornyelse af det lovpligtige energisyn

read more

Halvvejsstatus på 2020

read more

Markedsrapport uge 25 2020

read more

A clear and bold header