Rådgivernyt - Overvejer du solceller på din virksomhed?.

Skrevet af Morten Bertelsen - 10 oktober, 2019

header-picture

Overvejer du solceller på din virksomhed?

Grøn energi er populært som aldrig før. En af måderne at få grøn energi – og samtidig spare penge – er ved at installere et solcelleanlæg. Vi kigger nærmere på solceller til erhverv.

Som rådgivningsvirksomhed kan vi for alvor mærke, at interessen for solceller igen er begyndt at vokse efter nogle år med forvirring omkring reglerne fra politisk side. Nu ser det ud til, at der er faldet ro på.

Imens vi i Danmark har kæmpet med at holde styr på de mange politiske tiltag, er det globale marked for solceller vokset eksponentielt, og det er derfor, at det igen er blevet interessant for de danske virksomheder. Prisen på solceller er nemlig faldet markant i takt med at den globale installation af solceller er i kraftig vækst. Særligt Kina har igennem de sidste fem år skruet voldsomt op for installationen af solceller.

Hvornår giver det mening for mig at installere solceller?

Der er særligt tre ting, som er vigtige, når du overvejer at installere et solcelleanlæg på din virksomhed.

  1. Din samlede pris pr. kWh, når moms og evt. afgiftsrefusioner er trukket fra.
  2. At anlægget dimensioneres ud fra dit elforbrug, time for time.
  3. Installationsforholdene: Alder på tag, tavlekapacitet, føringsveje osv.

Lad os se nærmere på disse tre punkter:

1: Din samlede pris pr. kWh

Din elpris er altafgørende for økonomien ved installation af solceller. Derfor er det også vigtig at sikre dig, at der regnes med den rigtige elpris, og her er det desværre ikke nok blot at se på din elregning for at beregne din nuværende elpris. Du skal nemlig have afdækket om momsen bliver løftet af din elregning, og om der er nogle elafgifter, du får refusion for. Dette er noget, som fx din revisor kan hjælpe med. Er du i tvivl om, hvorvidt du får den rigtige refusion, kan Scanenergi hjælpe dig.

Download gratis E-bog: Guide til energiafgifter

Læs mere om elprisen i "Hvad koster en kWh?"

2: At anlægget dimensioneres ud fra dit elforbrug

Det næste, der er afgørende for om solceller er en god idé til din virksomhed, er dimensionering af anlægget. Her er det vigtig at få regnet på netop dit forbrug. Det er altså ikke nok at regne med et standardforbrug; du skal kigge på dit forbrug time for time – også i forhold til sæsonudsving. Måske der er stor variation i dit forbrugsmønster, fordi du holder sommerferielukket eller har perioder med flere holdskift i produktionen? Det skal tages med i dine beregninger.

Vidste du, at du kan hente dit eget forbrug time for time online? Læs mere her.

3: Installationsforholdene

Du har sikkert god plads på taget eller måske omkring dine bygninger til at installere et solcelleanlæg, men husk på at solceller typisk holder i mindst 25 år. Derfor anbefaler vi, at du tænker langsigtet: Skal der fx laves en tilbygning om ti år eller foretages ændringer i tagkonstruktionen?  Hav det med i tankerne, når du placerer solcellerne, så du slipper for en fordyrende flytning senere i forløbet. Ved placering er det ligeledes væsentligt at tænke over, hvor eltavlen er placeret, samt kapaciteten i denne.

Og hvordan er det med miljøet og solceller?

Ud over det økonomiske i solceller, er der også det miljøvenlige aspekt. Solceller er grøn energi – og det er derfor et godt valg til dig, der ønsker en miljørigtig profil. Vi anbefaler, at du nævner dit valg af sol-energi i din CSR-rapport og på den måde øger din branding omkring din grønne profil.

En anden type grøn strøm er VINDenergi; her får du tilsendt materialer til at vise din grønne profil online.

Et sidste tip: Økonomien i solceller kan beregnes på flere måder, og du skal være opmærksom på, at ved sammenligning af tilbud, skal grundlaget for beregningen være ens.

Hvis du ønsker uvildig rådgivning og beregninger på dit samtidighedsforbrug ved installation af solceller, så kontakt vores projektleder og fagansvarlig på solceller Morten Bertelsen på mob@scanenergi.com eller 30 16 36 40.

Emner: Energioptimering, Vindenergi, Grøn strøm

Seneste blogindlæg:

Markedsrapport uge 47

read more

Er energisynet lovpligtigt i din virksomhed?

read more

Rådgivernyt - Belysningsguide

read more

A clear and bold header