Mød energirådgiveren: Emil Brodersen.

Skrevet af Emil Brodersen - 11 april, 2022

header-picture

Energirådgivning som koncept bliver ofte omtalt, men hvad er det egentlig? Vi sætter ansigt på rådgivningen ved løbende at introducere dig for vores team af kompetente energirådgivere. Denne gang giver vi ordet til Emil Brodersen, som startede som energirådgiver hos Scanenergi i foråret 2022.

Jeg har altid haft i tankerne, at jeg gerne ville arbejde med energi – nærmere bestemt som energi-ingeniør. Derfor valgte jeg allerede på HTX at gå i den retning ved at vælge bioteknologilinjen.

Bagefter tog jeg et par sabbatår. Her samlede jeg erhvervserfaring bl.a. som produktionstekniker i en lokal virksomhed, hvor min interesse for energi blev udvidet til også at omfatte robotter, maskiner og produktion. Jeg begyndte derefter på en bachelor i by-, energi- og miljø planlægning på Aalborg Universitet. En spændende uddannelse, som jeg hurtigt blev grebet af.

Med eget firma – og en motorcykel

Under den sidste del af bacheloren startede jeg mit eget rådgivningsfirma for at prøve kræfter med ”rigtige” opgaver – primært indenfor energi- og miljøledelse samt diverse optimeringsløsninger.

Firmaet fortsatte jeg med at drive, da jeg studerede videre til Civilingeniør i bæredygtig udvikling. Uddannelsen lægger meget op til at arbejde med større systemer som fx forsyningskæder i kommuner/regioner og bæredygtig energiplanlægning. Sammen med udvalgte kundecases fra mit firma fik jeg god mulighed for at kombinere teori med real-life projekter i både større og mindre skala. En utroligt lærerig og spændende proces.

Privat bor jeg i Holstebro, hvor jeg har købt et lille hus. Her går jeg bl.a. og skruer lidt i nogle motorcykler og så snart solen bryder frem, er jeg at finde på de vestjyske veje på min MV Agusta Brutale 800RR.

Den direkte dialog er altafgørende

Jeg har gennem årene bl.a. været tilknyttet som ekstern konsulent hos et forsyningsselskab og arbejdet med energistyring hos et jernstøberi, men da chancen bød sig for at blive energirådgiver hos Scanenergi, var jeg egentlig ikke i tvivl om, at det var det, jeg gerne ville.

Energi er et spændende område, som vi ikke kan komme udenom i dag. Noget af det, jeg er rigtig glad for i min hverdag som energirådgiver, er, at jeg får lov til at arbejde hands-on med projekter.

En vigtig del af jobbet er den direkte dialog med kunden, hvor vi snakker om, hvad der fysisk og teknisk kan lade sig gøre i lige præcis hans/hendes situation.

For mig handler det om sammen med kunden at finde ud af, hvad der er det helt rigtige for dem. Jeg har stort fokus på, at kunden er med i det hele; at vi i fællesskab får lavet et projekt, som har potentiale og lever op til deres ønsker og krav.

Og så er jeg glad for at se handling bag ordene – bag rapporterne. Derfor gør jeg også meget ud af opfølgningen: Jeg vil være sikker på, at det er så overskueligt for dem som muligt at få overblik og sætte gang i de projekter, der er rigtige for dem.

Livet som energirådgiver giver mig en masse frihed under ansvar. Samtidig er min arbejdsuge fyldt med deadlines, ligesom Scanenergi har store krav til, at vi som energirådgivere leverer rådgivning og løsninger af høj kvalitet. Derfor er der også altid nogle kollegaer, jeg kan ringe til for at få sparring.

raadgivernyt_emil-brodersen

Sådan foregår energirådgivning ude hos kunden

Inden jeg tager på kundebesøg, finder jeg frem til så meget information som mulig om kunden (fx forbrug, energityper og udstyr).

Ude hos kunden tager vi en snak om, hvad deres forventninger er, ligesom de får mulighed for at fortælle om deres baggrund for at vælge energirådgivning. Herefter går vi en tur rundt i produktionen, hvor vi finder de energikrævende enheder; jeg tager noter og billeder og sætter målinger op, hvor det er nødvendigt.

Det er også allerede her, jeg begynder at tænke forbedringer ift. det, jeg umiddelbart ser og oplever. Det betyder også, at jeg ofte afslutningsvis under mødet kommer med et par forsigtige bud på, hvad der er relevant at arbejde med. På den måde er vi allerede her i gang med en forventningsafstemning.

Så tager jeg hjem, nedskriver det hele og laver beregningerne. Kunden modtager en rapport og efterfølgende tager jeg en snak med dem om indholdet for at sikre, at den ikke blot ender i en tilfældig mappe eller i skraldespanden.

Jeg arbejder ofte med en energiberegning, hvor vi finder tre potentialer, og CO2-kortlægning, som giver overblik over matriklen og hvilke skridt, kunden kan tage for nedbringe deres CO2-udledning.

Energiberegning og CO2-kortlægning – et eksempel

For nylig var jeg på besøg hos en produktionsvirksomhed for at lave en energiberegning. Vi havde en god snak og bliver herefter enige om at starte et lidt andet sted – nemlig med en CO2-kortlægning. Ud fra kundens ønsker og krav ville kortlægningen give et godt overblik og ikke mindst fungere som måleredskab for det videre forløb.

Efter kortlægningen tog vi et nyt møde, hvor jeg gennemgik de forskellige forbrugsmønstre på matriklen. Samtidig havde jeg fremhævet de energimæssige beregninger, som jeg mente, kunne være særlig relevante at tage med videre i energiberegningsrapporten.

Sammen med kunden udvalgte vi de tre tiltag, som gav bedst mening for dem – både ift. den største påvirkning og kundens egne ambitioner, hvorefter jeg gik i gang med selve beregningen og indhentning af tilbud. Ét af tiltagene er fx at skifte fra gas til el på deres trucks; et relevant projekt ift. at søge tilskud fra Erhvervspuljen.

Vil du vide mere?

Jeg kan godt lide, når tingene er meget transparente; så det er nemt for alle at gennemskue omfang og konsekvens. Derfor er et af mine yndlingsblogindlæg også: Rådgivernyt - 4 spørgsmål til din virksomheds energiforbrug.

Hele indlægget er godt, men jeg kan særligt godt lide, at vi her lægger vægt på, at:

”For en gennemsnitlig Scanenergi-kunde tjener en energiberegning sig hjem ved en besparelse af elforbruget på blot 1%.”

Det er nemt for kunderne at forholde sig til.

Og skal jeg anbefale dig en guide, bliver det min egen go-to-guide: Energiafgiftsguiden. Det er rigtig fin læsning for virksomheder ift. om de betaler for meget.

Har du spørgsmål eller kommentarer, skal du endelig bare kontakte mig på ebr@scanenergi.com, 99 92 91 03 eller via LinkedIn.

Emner: Energioptimering, Energibesparelser, Mød energirådgiveren

Seneste blogindlæg:

Mød energirådgiveren: Katrine Vølcker

read more

Markedsrapport uge 24 2022

read more

Rådgivernyt - Hvordan skærer jeg ned på mit gasforbrug?

read more

A CLEAR AND BOLD HEADER