Blog | Scanenergi

Markedsrapport uge 38 2024

Skrevet af Jens Brøgger | 19. september 2024 07:38:57 Z

Markedspriserne falder

Siden seneste Markedsrapport er markedspriserne generelt set faldet.

Hele energispektret er lavere, hvilket primært skyldes ”mangel på nyheder”, men også delvist en afventende holdning til centralbankmøderne i hhv. ECB i sidste uge og FED i denne.

ECB nedsatte som ventet renterne med 0,25%, og forventningerne til FED er en sænkning mellem 0,25 og 0,5%. Hvis FED sænker med 0,50%, så vil vi forventeligt se energimarkederne vise en stigende tendens.

Der er stadig uro i verden, men ”ikke nok”, hvilket skal forstås på den måde, at energi, hvad enten det er olie, kul eller gas, er ”frygtmarkeder”. Man handler den korte ende (tættest på levering) ud fra udbud og efterspørgsel, men man handler de længere perioder ud i fremtiden efter risiko for fremtidig levering.

Mens uroen i Ukraine, Rusland, Mellemøsten og Afrika ”bare” går sin sørgelige gang uden markante ændringer, så siver frygten langsomt ud af markedet. Lange spekulative positioner, specielt i gasmarkedet, likvideres, og markedet falder.

Vi beholder dog vores frygt lidt endnu og henleder opmærksomheden på, at vi stadig har en høj spotlevering. Vi ser stadig en potentiel risiko for, at gasleverancerne fra Rusland vil stoppe, og at vi har set Tyskland i de første 8 måneder af 2024 importere over 20TWh strøm fra de omkringliggende lande, specielt Frankrig.

Dette skal lægges oven i den meget markante britiske import af el fra de nordiske lande, kontinental Europa og italienske på i alt 60TWh.

Meget af elproduktionen afhænger derfor stadig af et produktionsapparat i Europa, som kører, når solen ikke skinner, og møllerne ikke drejer.

 

Se med

Vi giver dit et overblik over elmarkedet netop nu.
Se med, når Jens fortæller – og læs hele markedsrapporten nedenfor.

 

Hvor skal markedet hen?

Nu går vi mod koldere tider, og specielt forsyningen i Europa vil have vores opmærksomhed. Der har denne sommer ikke været nævneværdige udfordringer med elleverancerne i Europa, hvilket blandt andet skyldes en helt ekstraordinært stabil fransk kernekraftproduktion – men kan det holde hen over vinteren?

Det kan sagtens være, at vi går mod vinteren og måske igennem den uden nævneværdige udfordringer ligesom denne sommer. Men det er, når det er mest stille, man skal være mest opmærksom.

Derfor tilrådes det stadig og nu specielt med de seneste prisfald at vurdere, om tidspunktet er det rigtige for aktiv prissikring af det fremtidige forbrug.

Kulprisen er faldet markant fra seneste Markedsrapport og ligger omkring 805 DKK/ton, CO2 er ligeledes lavere og ligger i 490 DKK/ton, og gasprisen er faldet cirka 35 DKK/MWh til 265 DKK/MWh.

Denne måned ligger leveringen på DK1 indtil nu omkring 600 DKK/MWh, lidt over august leveringen, og er stadig på det højeste siden januar måned.

I grafen nedenfor kan vi se udviklingen i den tyske og nordiske kontrakt for år 2024. Den orange er Tyskland, lilla er systempris, DK1 grøn, DK2 blå.

Spotlevering DK1 og DK2 – ugegennemsnit

Den hydrologiske balance er stadig lidt over normalen, men er faldet en smule fra seneste Markedsrapport. Vi ligger omkring +3 TWh over det normale for årstiden.

I uge 38/39 bliver temperaturerne noget højere end normalt for årstiden i Norden som helhed (ca. 2-4 grader). Vinden er der, men bliver markant lavere end normalen i hele perioden, og nedbøren ligeledes noget under normalen. Det ligner således, at et mindre højtryk danner sig over Norden.

Sidste måned (august) blev leveret med en CFD på DK1og DK2 omkring 425 DKK/MWh, og denne måned forventer vi, at august bliver leveret på anslået 450 DKK/MWh.

 

Råvarepriser

Spændet mellem de nordiske og tyske priser for nærmeste år er faldet meget den seneste måned. Det skyldes, at de tyske priser er faldet forholdsvis mere end de nordiske. Spændet mellem de tyske og nordiske priser er aktuelt på ca. 335 DKK/MWh.

Forskellen understøtter fortsat en høj CFD i Danmark (se sidste graf nederst). Olien ligger i ca. 500 DKK/tønde og kul (som tidligere beskrevet) i 805 DKK/ton.

Gasprisen i Europa (TTF) ligger på 265 DKK/MWh. Gasprisen er stadig værd at følge, for trods det at de europæiske gaslagre er fyldt til maksimum, så vil store dræn – uagtet af hvilken årsag – kunne medføre store prisstigninger i elprisen på kontinentet. Vi ser fortsat god støtte i gasprisen, om end prisen er faldet med 35 DKK/MWh den seneste måned.

Nedenstående graf viser udviklingen i gas (blå), CO2 (lilla), olie (orange) og kul (grøn).

Vi ser på nedenstående graf priserne for de danske CFD-kontrakter for de nærmeste 3 år med DK1 til venstre og DK2 til højre.