Sommerferien er slut, og kigger man ud af vinduet, ser det også ud til, at vi endeligt kan aflyse sommeren som helhed. Vi har, som nedenstående graf viser, i perioden været beriget af væsentligt lavere spotpriser end samme periode sidste år. Det har ikke været nært så tørt, og vi har haft rigeligt vind.
Som vi ser ovenfor i grafen, som viser forwardprisen for år 2020 for DK1 (grøn) og DK2 (blå), så er det ikke kun spotprisen, som over sommeren har været lav. Efter en stigning i juni/juli som konsekvens af en meget høj CO2 og kul pris, så er markedet kommet kraftigt ned igen hen over sommeren. En global økonomi som, ifølge nøgletallene, lægger an til en årrække i lavvækst/recession, der forstærkes yderligere af usikkerheden omkring Brexit eller ej, trykker helt klart efterspørgslen af energi på sigt.
Snesmeltningen er ved at være ovre, og vi har i år været skånet for de oversvømmelser i Norden, der traditionelt sker. Producenterne har haft godt styr på vandet. Reservoirniveauet ligger omkring -5 TWh, hvilket er lavt for årstiden - men ikke katastrofalt lavt. Vi forventer dog, at reservoirfyldningerne vil komme i fokus, når de nye udenlandsforbindelser træder i kraft (mod Holland), for så vil man hurtigt kunne konstatere hvor meget energi, som vil flyde ud af det nordiske børsområde. Vi forventer, dette vil kunne understøtte markedet.
De danske (DK1) CFD kontrakter ligger meget stabilt, men vi kan konstatere, at den stigning, vi har efterspurgt i et stykke tid, nu langsomt kommer. Vi ligger lidt højere end før sommerferien, hvilket blandt andet kan begrundes med stigende priser på kontinentet (Tyskland, Holland & Frankrig). Vi forventer stadig, at de danske CFD produkter vil komme højere op – både på kort og langt sigt.
I det hele taget forventer vi, at vi kommer ind i en periode med højere volatilitet (markedsbevægelser), hvorfor man stadig som slutforbruger bør kigge nærmere på de fleksible afdækningsprodukter, som Scanenergi tilbyder.
Med venlig hilsen
Scanenergi