Markedsrapport uge 17 2020.

Skrevet af Scanenergi - 23 april, 2020

header-picture

Markedsrapport uge 17

Verden er af lave, og virkeligheden overgår – endnu engang – fantasien.

Oliepriserne fortsætter sin søgning mod bunden, og i skrivende stund ligger den amerikanske råolie WTI under $ 14,00 – et niveau ikke set før. Trods flere forsøg blandt OPEC landene og de store eksportører udenfor på, at holde prisen kunstigt oppe, viser markedet sig endnu engang at forholde sig til realiteterne.

Men realiteten er, at en verden uden vækst siden finanskrisen, som nu rammes af en global nedlukning pga en virus, bare ikke har brug for energi, idet store dele af efterspørgslen er væk. Det store prisfald sætter sig i det øvrige energi-segment og lægger alle energimarkeder under pres. Vi har de seneste uger set en marginalt højere spotpris herhjemme, men da reservoir niveauerne i Norden stadig er ekstrem høje, så køres der vand ud i Norden til den store guldmedalje. Spotpriserne forventes derfor stadig lave den nærmeste tid.

Graf 1_Markedsrapport uge 17

De nordiske fyldningsgrader i reservoirerne er stadig historisk høje. De falder dog lidt disse dage, både fordi man kører så meget vand ud, men den kommende tid vil vi også se, at de lidt højere temperaturer vil gøre, at fyldningsgraden vil falde.

En faktor, som er værd at følge de næster uger / måneder, er, at flere kernekraft producenter (senest EDF i Frankrig) har meldt, at de muligvis vil lukke op imod 20% af den installerede effekt på sine A-værker for at imødekomme en faldende efterspørgsel over sommeren - men også for at bibeholde en vis form for rentabilitet på værkerne senere hen. I tilfælde af en meget varm sommer kan dette blive katalysator for noget højere spotpriser på kontinentet lidt længere fremme.

Graf 2_Markedsrapport uge 17

Graf 3_Markedsrapport uge 17

De danske CFD priser stiger markant, men idet systemprisen falder endnu mere, er de danske priser under pres. Det er primært påvirkningen af de kontinentale priser, som trækker den danske CFD pris op. Som man kan se ovenfor så ligger den tyske 2021 kontrakt (den gule) ca. € 15,00 over den tilsvarende systemkontrakt. Det er ikke historisk højt, men klart i den høje ende. Derved lægges der en hånd under primært DK1 CFD'en.

Graf 4_Markedsrapport uge 17

Graf 5_Markedsrapport uge 17

 

Emner: Markedsrapport

Seneste blogindlæg:

Markedsrapport uge 38 2020

read more

Hvor grønt skal dit energiforbrug være?

read more

Rådgivernyt - Nye energiafgifter og overskudsvarme

read more

A clear and bold header