Klimaet har brug for mere end vindmøller og vegetarer.

Skrevet af Kristian Breitenbauch - 26 oktober, 2017

header-picture

Klimaet har brug for mere end vindmøller og vegetarer

I Danmark er der en tendens til et ret ensidigt fokus på miljøbelastningen ved fremstilling af energi, herunder om det kommer fra vedvarende energikilder som sol og vind. Der er også en stemning af, at hvis vi bare spiser færre røde bøffer, så skal det hele nok gå. Men vi kan ikke redde verden ved bare at få mere vindenergi og færre koprutter. I stedet for kun at jagte flere vindmøller vil jeg opfordre til, at vi også jagter energispild.

Om din motivation er økonomiske besparelser, klimahensyn eller begge er underordnet. Det er lige her, vi kan gøre en forskel og opnå fordele – hurtigt.

Energieffektivitet er nøglen

Jo mere jeg arbejder med FN Verdensmål – desto bedre kan jeg lide dem. De er ambitiøse på den lange bane og anvendelige i dagligdagen. Specifikt er jeg optaget af verdensmål 7.3: Inden 2030 skal vi blive dobbelt så hurtige til at forbedre den globale energieffektivitet.

Den åbenlyse logik bag energieffektivitet er, at alt det energi, som ikke efterspørges, ikke skal produceres. ”Nede på jorden-definitionen” af energieffektivitet kunne også være ”reduktion af spild”.

Penge sparet på energi er noget, der bonner direkte ud på bundlinjen og styrker konkurrencekraften. Det interessante er, at energieffektivitet giver en effekt fra dag ét. Når vi beslutter at sætte en ny vindmøllepark op, går der typisk 7 år +, før den kommer i drift, og vi dermed får en effekt.

Selv om ”energieffektivitet” kan lyde lidt støvet, så er det faktisk dét enkeltstående tiltag, der kan føre os mindst halvdelen af vejen til at nå de nødvendige reduktioner i Parisaftalen. Så ved at øge energieffektiviseringen kan vi begrænse klodens temperaturstigninger.

Energieffektivitet er kort sagt et Kinderæg af klima, kroner & ører og konkurrencekraft.

Krav åbner nye muligheder

Et af de normative krav fra EUs energieffektviseringsdirektiv er, at visse større virksomheder skal gennemføre et Energisyn. Hvis man kun vil have lavet energisyn for at få et stempel og leve op til kravet, så er Scanenergi ikke de rette til at hjælpe. For når man alligevel skal opfylde et krav, kan man lige så godt få noget mere ud af det i praksis – blandt andet at spare nogen penge. Læs mere om vores tilgang til energisyn her.

En hurtig gennemgang af de seneste 20 energisyn, vi har gennemført, viser, at vores energirådgivere har fundet energibesparelsespotentiale på over 20% i gennemsnit ved brug af max 5 års tilbagebetalingstid. Resultaterne er i tråd med de potentialer for besparelser, som man kan læse mere om i energieffektiviseringsnotatet, som blev udarbejdet i forbindelse med Energikommisionens rapport om fremtidens energipolitik. 20% reduktion som kan implementeres nu med kendt teknologi uden at gå på kompromis med sikkerhed, komfort eller andet. Desuden er der ofte andre positive afledte effekter som forbedret lyskvalitet eller indeklima. CO2 regnestykket er endnu mere positivt, fordi der ofte er muligheder for reduktion eller fjernelse af fossile brændsler. What’s not to like?

Hvad er jeres potentiale?

Energieffektivitet er ikke bare noget, vi i Danmark var gode til engang. Det er også vores vej fremad. Første skridt for virksomheder er at identificere jeres potentialer eller komme i gang med at realisere de vigtigste initiativer, hvis I allerede kender dem.

Jeg vil sætte stor pris på en dialog om emnet. Skriv en kommentar her eller skriv til mig på krb@scanenergi.com

Emner: Bæredygtighed, FNs Verdensmål

Seneste blogindlæg:

Rådgivernyt uge 12 – er din virksomhed omfattet af de nye regler for Energisyn?

read more

Scanenergi – det skal være let at være kunde

read more

Markedsrapport uge 10 2024

read more

A clear and bold header