Er den danske duks blevet doven?.

Skrevet af Kristian Breitenbauch - 18 september, 2017

header-picture

Er den danske duks blevet doven?

Danmark opfattes typisk som en af verdens bæredygtige rollemodeller, som andre lande gerne spejler sig i. Historisk set har vi haft en styrkeposition, som for alvor startede under oliekrisen i 1970'erne, hvor der blev behov for at gøre os mere uafhængige af olien som energikilde. En mere effektiv brug af energien var en sikker og billig måde at øge denne uafhængighed på. Sidenhen har klimahensyn også spillet en større rolle i ønsket om at effektivisere og sænke energiforbruget. Men hvordan er kursen i dag?

Som nævnt i sidste uges blogindlæg har jeg sat mig det mål, at hive den til tider højtflyvende klimasnak ned i øjenhøjde. For at kunne det, vil jeg starte i de højere luftlag med en politisk ramme fra vores globale verdensmål til vores hjemlige andedam.

Den mest ambitiøse plan nogensinde

På FN’s årlige generalforsamling i september 2015 vedtog alle verdens nationer verdensmålene. De 17 verdensmål beskriver konkrete mål mod en bæredygtig verden, som skal realiseres inden for de kommende år og senest i 2030. Det er den nok mest ambitiøse plan for klodens fremtid nogensinde.

Verdensmål 7 ”Bæredygtig energi”, som er det, jeg primært fokuserer på i mine blogindlæg, lyder: Vi skal sikre, at alle har adgang til pålidelig, bæredygtig og moderne energi til en overkommelig pris. Det udbygges med disse delmål:

  • Inden 2030 skal alle mennesker have adgang til pålidelig og moderne energiforsyning, der er til at betale.
  • Der skal være betydeligt mere bæredygtig energi i den globale energiforsyning inden 2030.
  • Inden 2030 skal vi blive dobbelt så hurtige til at forbedre den globale energieffektivitet.
  • Vi skal blive bedre til at samarbejde og give adgang til forskning i ren energi inden 2030, blandt andet inden for vedvarende energi, energieffektivitet og renere og mere avanceret brug af fossile brændstoffer. Desuden skal vi fremme investeringer i infrastruktur og ren energiteknologi.
  • Inden 2030 skal vi udbygge infrastruktur og opgradere teknologi for at levere moderne og bæredygtige energitjenester til alle mennesker i udviklingslandene. Det gælder især de mindst udviklede lande, små udviklingsøstater og udviklingslande uden adgang til havet, og det skal ske i overensstemmelse med landenes respektive støtteprogrammer.

Med Parisaftalen i 2015 vedtog FN-landene også, at vi på verdensplan skal gøre vores yderste for at holde den globale temperaturstigning under 2 grader celsius.

Hvor er Danmarks ambitioner?

FN’s mål er ambitiøse, men den danske politik på området har i øjeblikket en meget kortsigtet kurs, set med mine øjne. Lige op til denne weekend kom det frem, at regeringen igen har udskudt energiaftalen. Denne gang til 2018. Det er vist kun os andre og klimaet, der har travlt…

Vi må vente på det endelige udspil, men de indledende takter med finanslovsforhandlingerne virker uambitiøse, idet den danske regering tilsyneladende agter at komme med en finanslov, hvor klima, miljø og energiafgifter ikke er medtaget.

Jeg er enig i, at Danmark historisk set har gjort det godt, men jeg undrer mig over, at vi efter alt at dømme er gået fra ”duks” til ”doven”, når det kommer til vores klimaindsats i dag. Hvor er det politiske mod? Viljen? Ambitionerne? Det Danmark, der engang var i front?

Fra målsætning til realitet

At få Parisaftalens målsætninger til at blive til realitet kræver et miks af økonomiske, normative og informative virkemidler. Hos Scanenergi kan vi se, at der fortsat er er et massivt besparelsespotentiale tilgængeligt i danske virksomheder.

Derfor skal vi have gang debatten om at regulere klimapåvirkningen ved at se på afgiftspolitikken på energi. 

Jeg anerkender 100%, at klimasnakken kan være tung og demotiverende. Jeg forstår også godt, hvis du har hovedet fyldt op med driftskritiske ting, revisormødet i næste uge og den næsten eksploderende mailboks. Sådan ser min verden også ud. Ikke desto mindre vil jeg opfordre dig til at være nysgerrig på, hvordan din virksomhed kan bidrage til, at vi som land er med til at indfri ambitiøse klimamål. Der er nemlig rigtig meget at hente for både klima og konkurrencekraft.

Der er masser af potentiale at tage fat på og adskillige fordele ved at arbejde med energieffektivitet, som jeg ser som én af de vigtigste løsninger på klimaudfordringerne. Det er hér, man selv kan have rigtig stor indflydelse på resultatet. Meget mere om det i næste blogindlæg.

Jeg vil sætte stor pris på en dialog om emnet. Skriv en kommentar her eller skriv til mig på krb@scanenergi.com.

/ Kristian

Emner: Bæredygtighed, FNs Verdensmål

Seneste blogindlæg:

KLIMAskov 2024

read more

Markedsrapport uge 14 2024

read more

Rådgivernyt uge 12 – er din virksomhed omfattet af de nye regler for Energisyn?

read more

A clear and bold header